Hoffman kdysi odmítl návrh svého finančního poradce, aby dětem Cooperovi (10), Tallulah (7) a Wille (7) dal stranou peníze do tzv. svěřeneckých fondů. Herec tím chtěl docílit toho, aby se o sebe jeho syn a dvě dcery uměli postarat sami a nežili jen díky jeho výdělkům. Celý svůj majetek ve výši 35 milionů dolarů, v přepočtu přes sedm set milionů korun, odkázal dlouholeté přítelkyni a matce jeho dětí, Mimi O'Donnell. Hoffman si ji nevzal jen proto, že v institut manželství nevěřil.

Hoffman byl v únoru tohoto roku nalezen v koupelně bytu, kde v newyorské West Village bydlel. V předloktí měl podle policejních zdrojů zapíchnutou jehlu. Všude kolem se povalovaly balíčky heroinu. Vyšetřovatelé proto již od počátku předpokládali, že příčinou smrti bylo s největší pravděpodobností předávkování drogami. Pitevní zpráva to potvrdila. Hoffman se závislostí úspěšně bojoval před více než 20 lety, loni se k drogám ale vrátil.

Philip Seymour Hoffman v roce 2005 získal sošku Oscara za nejlepší mužský herecký výkon za ztvárnění Trumana Capota ve filmu Capote. Čeští diváci ho mohou znát z filmů jako Riskni to s Polly, již zmiňovaný Capote, Moneyball. Jeho posledními počiny byla role tvůrce her v dalším dílu Hladových her, které se do kin dostaly na konci loňského roku. Stejnou postavu ztvárnil i v posledním díle série, která je rozdělena na dva filmy. Ty mají premiéru na podzim letošního roku a následně i za rok.