"Děkuji všem, kteří umožnili této písni se rázně prosadit," řekla sedmnáctiletá Lorde při přebírání ceny, která se dává autorům-skladatelům, nikoli interpretům. Cenu dostala za svou skladbu Royals.

Francouzské elektronické duo, které tvoří Thomas Bangalter a Guy-Manuel De Homem-Christo, uspělo s interpretací skladby Get Lucky. Svérázná dvojice měla podle agentury AFP při přebírání ceny na hlavě bílé helmy a neřekla ani slovo.

Duo Macklemore & Ryan Lewis vyhrálo i kategorie nejlepší rapové interpretace, nejlepší rapové písně a nejlepšího rapového alba. Z řady dalších vedlejších cen obdržela například Grammy za nejlepší metalové vystoupení britská skupina Black Sabbath s počinem God is Dead.

Z živých vystoupení na slavnostním večeru zvlášť zaujala agentury dvojice bývalých členů kapely Beatles Paula McCartneye a Ringa Starra. Jimi zahraná skladba Queenie Eye prý zvedla ze židle a přiměla tancovat řadu přítomných včetně Yoko Ono, vdovy po Johnu Lennonovi.

Letošní udílení Grammy v centru Staples se ale nejspíš zapíše do dějin soutěže hlavně tím, že při něm na pódiu uzavřelo sňatek 34 heterosexuálních i homosexuálních párů.

Ceny Grammy se označují za hudební obdobu filmových Oscarů. Uděluje je každý rok Národní akademie hudebního umění a věd v USA za mimořádné muzikální úspěchy. Trofej byla poprvé předávána v roce 1958, v současné době ji dostávají hudebníci ve sto deseti kategoriích všech existujících hudebních žánrů od popu přes jazz a klasickou hudbu.