Joan Fontaine se narodila v Tokiu britským rodičům a ve svých 26 letech přijala americké občanství. Proslavila se hlavní rolí v mystickém filmu Alfreda Hitchcoka Podezření, za kterou dostala v roce 1941 Oscara. Nominovaná na toto ocenění byla ještě dvakrát. Jednou za roli v dalším Hitchcockově filmu Rebecca, podruhé za roli v dramatu The Constant Nymph.

Hvězda psychologických thrillerů zemřela ve spánku v neděli ve svém domě v Kalifornii. Joan celý život bojovala se svou starší sestrou Olivií, která byla také herečka. Joan těžce nesla, že Olivia byla na Oscara nominovaná celkem pětkrát, z čehož si zlatou sošku odnesla hned dvakrát.

Půl století nenávisti

Sestry se více než půl století do krve nenáviděly, dělaly si naschvály, pomlouvaly se a vůbec nekomunikovaly. Olivia svou sestru ranila už v mládí, kdy sepsala dětskou závěť, v níž odkázala svůj talent a půvab právě Joan, protože ta prý žádný neměla. Když chtěla také Joan po vzoru své sestry studovat herectví, jejich matka byla proti. Dokonce Joan zakázala používat rodinné příjmení.

Joan nakonec Oscara získala dřív než její starší sestra, byly navíc nominované ve stejný rok a ve stejné kategorii. Joan po převzetí ceny ostentativně odmítla Oliviin pokus o gratulaci. Jejich vztah se tak začal nadobro rozpadat. O třicet let později Joan obvinila Olivii z toho, že ji nepozvala zádušní setkání, které mělo uctít smrt jejich matky.

Oscarová herečka byla za svůj život čtyřikrát provdaná a zároveň také čtyřikrát rozvedená. S druhým manželem měla dceru Deborah, později dvakrát otěhotněla, ovšem pokaždé potratila. Se svým třetím manželem adoptovala pětiletou holčičku z Peru, dívka od Joan po jedenácti letech utekla. 

Fotogalerie
6 fotografií