Na pohřeb seriálového Waltera Whitea, bývalého učitele chemie svedeného na drogové scestí, který na konci seriálu zemřel v pervitinové laboratoři po zásahu kulkou, přijely na hřbitov ve městě Albuquerque (Nové Mexiko) asi dvě stovky fanoušků. Ti byli ochotni za účast na inscenovaném pohřbu dokonce zaplatit.

Pohřeb měl všechny obvyklé náležitosti, nechyběla ani smuteční kolona. Prázdnou rakev přivezl na hřbitov seriálový karavan, v němž White se svým pomocníkem Jessem vařil drogy. Následně byla uložena do skutečného hrobu, který byl po projevech zasypán a zakryt náhrobním kamenem. „Milovaný manžel, otec, učitel a podnikatel Walter White,“ stojí na náhrobku. Spolu s životními daty seriálové postavy je tam nápis, který odkazuje na Walterův „chorobný charakter“.

Charita vs. zneuctění

Přestože celá symbolická vzpomínková akce vynesla ze vstupného asi 350 tisíc korun, které dostane místní charitativní organizace starající se o lidi bez domova, obyvatelé města jsou zinscenovaným pohřbem pobouřeni. „Je to místo, kde se má truchlit, ne se dělat show,“ řekl Manuel Montano. „Můj syn je pohřben jen o kousek dál. Je to zneuctění místa. Chci, aby byl ten hrob odstraněn,“ dodal pro televizní stanici KOB Montano.

Za odstranění náhrobku už vznikla i petice. Upozorňuje také na to, že jen samotný dům, kde seriálový Walter se svou rodinou žil, vábí tisíce fanoušků měsíčně. Lidé mají zřejmě obavy, že by se hrob mohl stát jakýmsi poutním místem.

Ale nejsou to pouze negativní emoce k seriálu, které cloumají městem. Místní noviny vzaly smrt seriálového hrdiny natolik vážně, že po jeho úmrtí v seriálu, jež letos získal prestižní cenu Emmy, vytiskly krátký nekrolog s fotkou Bryana Cranstona, představitele hlavní role.

„White, Walter, aka Heisenberg, 52 z Albuquerque, který dlouho bojoval s rakovinou plic, zemřel v neděli po zásahu střelnou zbraní. Spoluzakladatel firmy Gray Matter byl chemik, který se stal učitelem chemie a posléze vybudoval pervitinové impérium. Zůstala po něm jeho žena Skyler Lambert, syn Walter Flynn jr. a dcera Holly. Pohřeb se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Místo květin přispějte na boj s drogami,“ stojí ve vzpomínkovém článku, který otiskl Albuquerque Journal.

Fotogalerie
12 fotografií