Při dopravní nehodě u Říma zahynul italský herec Giuliano Gemma. Bylo mu 75 let, informovala agentura AFP. Urostlý herec s pohlednou tváří se proslavil nejen dlouhou řadou rolí ve spaghetti westernech, ale především jako Nicolas v prvních dvou dílech pentalogie o Angelice - Angelika, markýza andělů (1964) a Báječná Angelika (1965).

Gemma se narodil v září 1938 v Římě a filmovou kariéru zahájil v osmnácti letech jako kaskadér. Po několika malých rolích a dublérských záskocích ho v roce 1962 režisér Duccio Tessari obsadil do hlavní role v dobrodružné fantasy Arrivani i titani.

Hrál celkem ve více než stovce filmů, jejichž žánr sahal od komedií, přes dobrodružné snímky až po filmy historické. Objevil se po boku nejslavnějších herců včetně Charltona Hestona v Ben Hurovi, anebo s Alainem Delonem v Gepardovi režiséra Luchina Viscontiho z roku 1962.

V roce 1965 natočil film Una Pistola per Ringo, který ho proslavil v zahraničí a zajistil mu další westernové role. Během své kariéry točil například s Kirkem Douglasem, Ritou Hayworthovou, Henrym Fondou, Liv Ullmanovou nebo Philippem Noiretem a Catherine Deneuveovou.

Gemma získal mimo jiné cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a cenu Grolla d'Oro na festivalu v San Vincentu.

Fotogalerie
8 fotografií