Minulý měsíc vyšlo najevo, že Tappert působil u dvou jednotek zbraní SS. Kdy nastoupil k té první není známo, u druhé, tankové jednotky Totenkopf (umrlčí lebka), byl hlášen od 22. března 1943. Sám Tappert tvrdil, že za války pracoval jako zdravotník.

Seriál se vysílal i v Česku

Slavného detektiva s výraznými váčky pod očima hrál Tappert v letech 1974 až 1998 a seriál se vysílal ve více než stovce zemí světa včetně České republiky. „ZDF je šokována a znepokojena zprávou, že Horst Tappert byl členem Waffen SS,“ prohlásil mluvčí ZDF Peter Bogenschütz. „Nemáme v úmyslu žádná další opakování,“ dodal. ZDF natočila 281 epizod seriálu, který znaly celé generace Němců. Naposledy ho vysílala 1. dubna. Tappert zemřel v roce 2008.

Odeberou mu čestný titul?

Plány na reprízu seriálu mezitím zrušila i nizozemská televize, která měla 20 dílů Derricka vysílat od července. A jihoněmecký stát Bavorsko, kde se seriál odehrává, oznámilo, že zvažuje odebrat Tappertovi titul "čestný detektiv bavorské policie", který herci udělila v roce 1980. Tappert za roli tichého a přemýšlivého mnichovského komisaře obdržel dokonce nejvyšší německé státní vyznamenání, Spolkový kříž za zásluhy.

Fotogalerie
4 fotografie