François Hollande se v úterý v Paříži stal novým francouzským prezidentem. Ve funkci, kterou převzal od svého předchůdce Nicolase Sarkozyho, bude pět let. Socialista Hollande porazil ve volbách konzervativce Sarkozyho, který ho před ceremonií uvítal na schodech Elysejského paláce. Bezprostředně po předání moci exprezident odjel v doprovodu manželky Carly Bruni z paláce.

Kromě 350 oficiálních hostů se tak Hollandeova nástupu do funkce zúčastnilo jen 30 dalších pozvaných. Mezi nimi nebyly jeho děti, ani děti jeho partnerky Valerie Trierweiler. Prezident dostal na krk zlatý řetěz se jmény svých předchůdců. Hollande je sedmým prezidentem francouzské páté republiky, která vznikla v roce 1958.

Po ceremonii provázené 21 dělovými salvami absolvoval Hollande přehlídku v zahradě Elysejského paláce a poté vítěznou jízdu po nedalekém bulváru Champs-Elysées v otevřeném citroënu k Vítěznému oblouku, kde položil věnec k hrobu Neznámého vojína.

Fotogalerie
10 fotografií

Nová první dáma Francie Valérie Trieweiler si se svou novou funkcí hlavu neláme. Za nového prezidenta Françoise Hollande se zatím provdat nehodlá a chce i nadále pracovat a být finančně nezávislá. Francouzský časopis Paris Match se tedy zatím nemusí bát, že by odešla.

Dvakrát rozvedená Valérie Trieweilerová je životní družkou dosud svobodného Hollanda od roku 2006, ale o svatbě prý partneři stále neuvažují. Tato situace by v diplomatické rovině mohla vyvolat některé komplikace, ale nový prezidentský pár si s tím podle všeho hlavu neláme. "Upřímně řečeno to není stránka věci, která mě zvlášť tíží," řekla po volebním vítězství partnera elegantní novinářka Trierweiler.

Nemá prý jasno, jak se její role první dámy bude odvíjet, ale je přesvědčená, že bude s to se přizpůsobit, hlavně že bude moci dále pracovat. "Být finančně nezávislá je pro mne zásadní věcí," zdůraznila hnědovláska, která pracuje pro francouzský časopis Paris Match a malou soukromou televizní stanici Direct 8. V další novinářské práci se ale v roli první dámy bude věnovat jen "vybraným tématům".