Otec blondýnky, který kvůli politické situaci v roce 1968 emigroval z Česka do Kanady, se ozval serveru iDnes.cz. Svou dceru Jennu, která byla dříve chlapcem, prý češtinu neučil a ani ji do České republiky nikdy nevzal. On sám se sem už také nevrátil. Jenna se ale návštěvě Česka nebrání. "Ano, jsem napůl Češka a moc ráda bych Českou republiku navštívila," vzkázala.

Otec se bál reakce okolí

Vladimír Talacko prozradil, jak bral proměnu syna Waltera na dceru Jennu. "Už když byl čtyřletý, všiml jsem si, že se chová jinak než ostatní..." svěřil se.

Když se Walter v devatenácti letech rozhodl, že se nechá přeoperovat na ženu, Vladimír se samozřejmě bál, jak bude reagovat okolí. On sám údajně přeměnu svého dítěte bral s klidem. "Bál jsem se, jak se k němu budou chovat děti ve škole, protože ty nerozumí tak složitým věcem. Nakonec jsem byl jako otec šťastný, že si moje dítě našlo místo ve škole i na veřejnosti bez pomoci dospělých," řekl.

Šance už příští rok

Kanaďanka a napůl Češka Jenna Talacko mění historii soutěží krásy. Kvůli ní došlo k úpravě pravidel Miss Universe. Ze soutěže byla totiž loni vyloučena, ačkoli je ve všech dokumentech vedena jako žena. A to vyvolalo vlnu nevolí. Po konzultacích s GLAAD (Aliance gayů a lesbiček proti hanobení v médiích) se majitel organizace Donald Trump rozhodl, že se do klání o nejkrásnější ženu planety mohou přihlásit i transsexuálky.

Jedná se o další zásadní zrovnoprávnění transsexuálů. I prezidentka soutěže Miss Universe Paula Shugart má z tohoto vstřícného kroku radost: "Dlouhodobě podporujeme rovnost všech žen a tohle jsme brali opravdu vážně," prohlásila. Jenna se tak bude moct soutěže účastnit příští rok.

Fotogalerie
9 fotografií