K Jobsovým začátkům patřilo nabourávání se do telefonní společnosti a později také hledání osvícení u indického guru. Gates namísto toho vytvořil pro svou školu počítačový program pro třídní rozvrhy, protože jeho cílem bylo dostat se do tříd se správnými děvčaty. A po škole hned nastoupil na Harvard.

Jobsovou vášní byla vždy dokonalost, kterou všude zuřivě vyžadoval, a vládl pomocí svého charismatu, Gates byl vždy metodičtější. Oba však dokázali být neomalení a často byli přesvědčeni o své dokonalosti. „Každý z nich si myslel, že je chytřejší než ten druhý, ale Steve obvykle bral Billa jako někoho, kdo je lehce pod jeho úroveň, zvlášť ve věcech stylu a vkusu,“ řekl Andy Hertzfeld. „Bill zase přehlížel Steva proto, že neuměl programovat.“

Od počátku jejich známosti byl Gates Jobsem fascinován a trochu mu záviděl jeho hypnotizující vliv na lidi. Zároveň ho však shledával „v zásadě podivínskou a zvláštně nevyváženou lidskou bytostí“. Děsila ho Jobsova drsnost a jeho kolísavé nálady, kdy „má buď snahu říct vám, že jste kretén, nebo se vás snaží svést“. Jobs zase považoval Gatese za nezdravě úzkoprsého. „Byl by trochu otevřenější, kdyby si párkrát dal LSD nebo se zamlada vydal na pouť za poznáním,“ prohlásil jednou Jobs. Během třiceti let si však Gates vypěstoval k Jobsovi trochu zdráhavý respekt.

Když začali ve firmě Apple vyvíjet macintosh, jel Jobs navštívit Gatese. Microsoft napsal nějaké aplikace pro Apple II, chtěl rovněž vybídnout Gatese a spol., aby toho pro nový macintosh vytvořili ještě víc. Netrvalo dlouho a z Jobse se stal král a Gates byl jeho dvořan: v roce 1984 vykazoval Apple roční zisk 1,5 miliardy dolarů, zatímco Microsoft pouhých 100 milionů. Po nějaké době se však jejich vzájemné vztahy zhoršily a oni se ve svých pracovních aktivitách rozešli.

Fotogalerie
6 fotografií