Ve společnosti Apple však bude Jobs i nadále působit, protože byl jmenován předsedou správní rady. „Vždy jsem říkal, že pokud přijde den, kdy již nebudu schopen plnit povinnosti a očekávání jako šéf Applu, oznámím to jako první. Ten den bohužel nadešel,“ napsal Jobs správní radě.

Ve své rezignaci neuvedl žádné podrobnosti o zdravotním stavu. To vyvolalo okamžité dohady, že se rapidně zhoršil. Fanoušci Applu se obávají, že Jobs umírá… Jobs se v uplynulých letech vypořádal se vzácnou formou rakoviny slinivky břišní, kterou přežívá jen pět procent pacientů. Letos v lednu však z nespecifikovaných důvodů odešel na další zdravotní dovolenou. Od té doby jeho povinnosti zastává Tim Cook.

Magazín National Enquirer vyfotil začátkem roku Jobse před Stanfordovým střediskem pro léčbu rakoviny. Počítačový guru byl znatelně pohublý, podle magazínu ztratil dokonce 20 kilo váhy. Přesto však letos ještě představil iPad 2 a povečeřel s americkým prezidentem Barackem Obamou. Snad Steve svůj dlouhý a lítý boj se zákeřnou rakovinou už nevzdal.

Steven Paul Jobs

Dosavadní plat: 1 milion dolarů

Jmění: 8,3 miliardy dolarů

Stav: ženatý

Vyznání: buddhista

Známá hláška: Najímáme chytré lidi, aby nám říkali, co dělat.

Jobs vynesl společnost až na vrchol

1976 – Společnost Apple zakládají Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne – spolužáci a počítačoví nadšenci. Na trh uvádějí počítače Apple I, které navrhl a ručně vyráběl sám Wozniak.

1977 – Firma uvádí na trh Apple II, první sériově vyráběný osobní počítač, který se stává okamžitým hitem. Apple opouští Wayne, svůj podíl prodává za 2300 dolarů

zl
Autor: profi media.cz, Reuters, ČTK
.

1983 – Na trh přichází Lisa, počítač s revolučním grafickým uživatelským rozhraním (GUI), jež se používá dodnes. Stává se však komerčním debaklem, stojí příliš – 9995 dolarů.

1984 – Do prodeje se dostávají první kusy legendární řady počítačů Macintosh 128 K. Měly disketovou jednotku a ovládaly se za pomoci myši. Počítače MAC jsou dodnes konkurencí PC.

1985 – Společnost sužují neustále spory ve vedení. To odvolává Jobse z divize Macintosh. Steve pak opouští společnost úplně. V roce 2011 si v záloze nechává pozici v představenstvu.

1986 – Prezidentem Applu se stává John Sculley. Jobs zakládá vlastní počítačovou firmu NeXT a kupuje filmové studio Pixar, které se později proslavuje svojí animovanou tvorbou.

1996 – Apple řeší šalamounsky Jobsovu absenci. Kupuje NeXT a Stevea jmenuje svým poradcem.

1997 – Apple se pohybuje na hranici bankrotu. Steve Jobs se vrací do vedení společnosti.

1998 – Apple sází na věc, jež byla ve světě počítačových technologií nesmírně podceňovaná – design. Představuje barvami zářící počítač iMac, který s

zl
Autor: profi media.cz, Reuters, ČTK
e stává okamžitým hitem. V různých variacích se vyrábí dodnes.

2001 – Apple proráží do světa spotřební elektroniky! Hudební přehrávače iPod jsou prodejní bombou. V kalifornském Palu Altu otevírá firma svůj první kamenný obchod.

2003 – Spouští se internetový obchod Apple iTunes s hudbou. Ten není dosud v České republice plně podporován.

2007 – Na trhu se objevuje první verze multifunkčního

zl
Autor: profi media.cz, Reuters, ČTK
dotykového telefonu iPhone. Právě tento přístroj spouští šílenství kolem chytrých telefonů.

2009 – Nemocný Jobs si bere na pět měsíců zdravotní volno a podstupuje transplantaci jater.

2010 – Apple uvádí na trh tablet iPad. Stává se také jedničkou v hodnotě tržní kapitalizace mezi technologickými firmami, když poráží konkurenční Microsoft Billa Gatese.

zl
Autor: profi media.cz, Reuters, ČTK

2011 – Na trh je uveden iPad 2. Tablety se stávají čím dál tím více populární. Apple přichází i s propojeným internetovým úložištěm dat iCloud.

 

Akcie gigantu klesají!

Společnost Apple minulý měsíc oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o téměř 125 procent na 7,3 miliardy dolarů. Její čtvrtletní tržby stouply o více než 80 procent na 28,6 miliardy dolarů. Akcie Applu však po zprávě o rezignaci Steva Jobse oslabily až o sedm procent. Toto číslo později kleslo na pět procent a kolem včerejšího poledne dokonce na 3,5%. Podle analytiků však nebyla Jobsova rezignace neočekávaná a na každodenní provoz podniku bude mít pouze malý vliv. Za posledních pět let nicméně akcie fi rmy zpevnily zhruba o 440 procent.