Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Módní ikona Coco Chanel byla Hitlerův špión!

Autor: evak, cas.sk - 
15. srpna 2011
20:31

Coco Chanel (†87)  je všem známá jako ikona světa módy a parfémů. V její nové biografii však vychází na povrch i stinná tajemství. Asi nejhorším z nich je, že sympatizovala s německými nacisty a vykonávala pro ně špionáž!

Francouzka Gabrielle "Coco" Chanel není v nové knize V posteli s nepřítelem: Tajná válka Coco Chanel od amerického novináře Hala Vaughna, jenž žije v Paříži, vykreslena zrovna v nejlepším světle. Jak píše server cas.sk, Coco kolaborovala s nacisty a otevřeně se k nim hlásila. Zejména na svých večírcích, které organizovala pro nejvyšší německé důstojníky. Nebála se ani nahlas kritizovat Židy, komunisty nebo odbory.

Nejméně po 4 roky německé okupace Francie Coco Chanel se veřejně vyslovovala k fašismu. Dokonce měla milostný poměr s německým baronem Hansem Güntherem von Dincklage, jenž byl podle Vaughna špičkovým špionem. Coco ho vždy ale prezentovala jako diplomata.

V roce 1940 začala Chanel pracovat pro německou vojenskou rozvědku Abwehr a měla osobní číslo F-1724. Přestože byl hned po válce proti Coco zahájen soudní proces, podařilo se jí uniknout do Švýcarska. Nevysvětlitelné je však i to, jak se jí bez postihu podařilo po devíti letech vrátit do Paříže a získat znovu pověst zcela bez poskvrny.

marie60 ( 16. srpna 2011 07:56 )

Naše některé hérečky v té době taky nebyly o nic lepší.

jakotunejsem ( 16. srpna 2011 00:57 )

Ta dáma je dávno mrtvá. Nyní je ikonou Lagerfeld. Tak proč ty předpotopní objevy? To jí snad máme jet počůrat hrob v Lausanne? Jděte do pihele temnýho....

mandat ( 15. srpna 2011 22:19 )

Narodila se ve Francii,ale byla nemanzelske dite.Ve 12 letech byla po smrti jeji matky byla na internate.

mandat ( 15. srpna 2011 21:57 )

Chanel nebyla rozena Francouzska.Byla to Americanka.Ale i tak se o politiku nezajimala.S nacisty jen spala a nikdy nespolupracovala.

mandat ( 15. srpna 2011 21:56 )

BLBOST.Ta zenska se starala o modu a mela aferu s jednim dustojnikem.Vzdy zduraznovala,ze slo jen o sex.O politiku nebo jine akce nikdy neslo.To zase nemate o cem psat.Dejte Chanel pokoj.

Zobrazit celou diskusi