"Amy mi zachránila život," říká její přítel Alex Foden, který jí léta dělal osobního stylistu. Jelikož propadl závislosti na drogách a alkoholu, neměl ani peníze na léčbu.

Místo toho, aby se Amy šla sama léčit, poslala na odvykací kúru svého přítele. Ten pak založil pod svým jménem nadaci, která má pomáhat drogově závislým.

"Amy mi vždycky říkala, že si mysleli, že umře mladá a věděla, že se stane součástí tzv. Klubu 27," pověděl novinářům Alex a dodal: "I když to všichni kolem ní tušili, stejně to byl pro všechny šok. Pokaždé, když na ni pomyslím, rozbrečím se."

Amy propadla drogám během vztahu se svým manželem Blakem. Ten měl s braním drog a pitím alkoholu bohaté zkušenosti. Doteď ho z toho obviňují Amyiny rodiče, kteří si ani nepřáli, aby Blake z vězení přišel na pohřeb zpěvačky.

V rozhovoru pro britský list Daily Mirror Alex Foden otevřeně promluvil o natáčení klipu k písní Back to Black (2006), kde zpěvačka pohřbívá samu sebe. Bylo to pro ni prý velmi traumatické.

"To video bylo tragicky prorocké. Co je opravdu zničující je to, že si myslím, že Amy to věděla celou dobu, že možná brzy zemře. Měla záchvaty paniky na place poté, co viděla hrob a nápis na náhrobku "Zde leží srdce Amy Winehouse".

Alex s Amy strávil rok soužitím ve východním Londýně. Oba urputně bojovali s drogovou závislostí. Za den byli schopni za drogy utratit až tisíc liber (cca 30 tisíc korun). "Vlastně jsme oba přežívali na sladkostech, heroin z nás vysával všechnu zásobu cukru. Tak jsme jedli Haribo medvídky," svěřil Alex.

Další pikantností bylo, že zpěvačka sebou do Karibiku pašovala před lety heroin. Zpěvák Bryan Adams ji na Vánoce v roce 2007 pozval k sobě domů, aby jí pomohl od závislosti. Amy ale věděla, že u něj střízlivá být nemůže, proto si drogy vzala sebou.

Fotogalerie
14 fotografií