Pánská část Benny Andersson (63) a Björn Ulvaeus (64) se nebrání myšlence, že by se dali dohromady kvůli jednomu koncertu, i když to v minulých letech tvrdošíjně odmítali. Dvojice zpěvaček zatím mlčí. „Nevím, jestli děvčata ještě zpívají,“ řekl Andersson na adresu Anni-Frid Lyngstad (64) a Agnethy Fältskog (59).

Björn Ulvaeus, který spolu s Anderssonem složil takové hity jako Dancing Queen a Waterloo, ironicky podotkl: „Mohli bychom zazpívat The Way Old Folks Do (Tak jak to staří lidé dělávají), což je narážka na jejich píseň TheWay Old Friends Do (Tak jak to staří přátelé dělávají).

ABBA už prostě nemá chuť

Loni po úspěchu hudebního filmu Mamma Mia!, který byl natočen na základě jejich písniček, Ulvaeus oznámil, že čtveřice se již nikdy nedá dohromady. Listu The Sunday Telegraph řekl, že by si přál, aby na ně jejich fanoušci vzpomínali jako na mladou, živou skupinu plnou energie a ambicí. „Už se nikdy spolu nevrátíme na scénu,“ řekl tehdy.

„Už prostě nemáme chuť to udělat. Nemáme problém s penězi a chtěli bychom, aby si nás lidi uchovali v paměti takové, jací jsme byli,“ dodal. Teď však Ulvaeus změnil názor a přemýšlí, jak velkolepý comeback zrealizovat.

Jejich cesta za úspěchem

Skupina ABBA vznikla v roce 1971 ve Stockholmu a rozpadla se v roce 1982. Patří ale stále k nejúspěšnějším a nejprodávanějším skupinám v historii populární hudby. Od 70. let prodala 400 milionů desek. Mezinárodní úspěch začal koncem 70. let narušovat osobní vztahy. Jejich pracovní vztahy se promítly i do soukromého života a ze čtveřice protagonistů vznikly dva páry. V prosinci 1978 se Frida a Benny vzali (rozvedli se v roce 1981), ale téměř ve stejnou dobu požádali Agnetha a Björn o rozvod (vzali se v roce 1972). V roce 1982 si tak ABBA dala dočasnou přestávku, která se protáhla až do dnešních dní.

Co dělají dnes?

Anni-Frid Lyngstad (64):

Jako první se vrhla na sólovou dráhu. První album nahrála už v r. 1982, kdy se ABBA rozpadla. Zanevřela na popovou hudbu a přešla na rock. Poté, co jí zemřela při autonehodě dcera a její manžel podlehl rakovině, se stáhla z veřejného života. V roce 2002 natočila operní duet se zpěvačkou Filippou Giordano. Zpívá dodnes.

Anni-Frid Lyngstad (64)
Autor: scom, profimeda.cz, EPA, ČTK

Agnetha Fältskog (59):

Spojila se s producentem Mikem Chapmanem a v roce 1983 vydala své sólové album. Nesklidilo velký úspěch. Poté se stáhla do soukromí a na veřejnosti se objevovala už jen sporadicky. Teprve v roce 2004 se po 17 letech přihlásila s albem My Colouring Book, na kterém nazpívala své oblíbené coververze. Hudbě se věnuje dodnes.

Agnetha Fältskog (59)
Autor: scom, profimeda.cz, EPA, ČTK

Björn Ulvaeus (64):

Po rozpadu skupiny mu prý byla nabídnuta kariéra v politice, kterou odmítl. Věnuje se komponování muzikálů. Skládá písně pro jiné interprety. Brzy po rozvodu s Agnethou se seznámil s modelkou Lenou Kallersjö, se kterou žije dodnes. Největší ohlas měl jeho muzikál Šachy z roku 1984. Hudebně zpracoval v roce 1995 také historický příběh ze švédských dějin – Kristina från Duvemåla.

Björn Ulvaeus (64)
Autor: scom, profimeda.cz, EPA, ČTK

Benny Andersson (63):

Zatímco Björn skládal pro ABBU texty, Benny byl většinou autorem hudby. Má velký hudební talent a kdysi byl známý tím, že se naučil hrát snad na všechny existující hudební nástroje. V roce 1981 se seznámil s televizní reportérkou Monou Norquista, se kterou žije spokojeně dodnes. Vzhledem k úspěchu jeho a Björnových muzikálů, na kterých oba spolupracují, byl Benny v roce 1998 jmenován členem správní rady stockholmské opery.

Benny Andersson (63)
Autor: scom, profimeda.cz, EPA, ČTK

Jak vznikl název?

Jméno populární skupiny vzniklo spojením začátečních písmen křestních jmen jejích členů:

- Agnetha Fältskog (59)
- Benny Andersson (63)
- Björn Ulvaeus (64)
- Anni-Frid Lyngstad (64)

10 jejich největších hitů:

1. Waterloo
2. S. O. S.
3. Mamma Mia
4. Fernando
5. Dancing Queen
6. The Winner Takes It All
7. Super Trouper
8. Money, Money, Money
9. Thank You For The Music
10. Gimme! Gimme! Gimme!

Fotogalerie
5 fotografií