Po vydání desky The Fame (Sláva, 2008) se stala jednou z královen taneční scény a nastartovala vítěznou cestu ke hvězdám. Co je ale tajuplná bisexuálka zač?

Dostižené idoly

Už jako malá zpívala s přehrávačem hity Michaela Jacksona nebo Cindy Lauper, dokola poslouchala tátovy desky Beatles a Rolling Stones, obdivovala Davida Bowieho, Madonnu, skupinu Queen. Jednou ji museli zastavit členové ochranky, když v luxusní restauraci tančila na stole.

Radio Ga Ga

Její umělecké jméno Lady GaGa je parafrází na jméno písně od Queen, Radio Ga Ga. Ve skutečnosti se jmenuje Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Od čtrnácti v klubu

Už ve čtyřech letech dokázala jen podle poslechu hrát na klavír, ve třinácti složila svoji první klavírní baladu, ve čtrnácti hrála v newyorských klubech. V sedmnácti byla jediným z dvaceti dětí, které se dostaly na prestižní Tischovu školu umění. Tu ale nedokončila.

Fotogalerie
5 fotografií

Hity pro hvězdy

Začala psát písně pro skupinu Pussycat Dolls, spolupracovala se zpěvačkou Beyonce a ve dvaadvaceti se vydala na cestu k vlastní slávě s debutovým albem The Fame.

Píše, skládá, nahrává

Všechny skladby na albu The Fame jsou po textové i hudební stránce její práce, většinu syntetických zvuků, které na desce zní, si i sama nahrála. Dokonce prý vždy už při skládání písně přemýšlí, co bude mít při jejím zpívání na sobě.

Blonďatá bisexuálka

Lady GaGa má silnou základnu fanoušků v gay komunitě, na jednom mítinku v říjnu 2009 dokonce zpívala upravenou verzi písně Johna Lennona Imagine. Chtěla tím vzdát hold studentovi, který byl v roce 1998 zavražděn jen proto, že byl gay. Její bisexualita prý není jen trik, jak si zvednout popularitu.

Puritánka?

Lady GaGa mladé lidi vybízí k sexuální zdrženlivosti. „Neměli byste s někým spát jen proto, abyste se mu zalíbili. Celibát je dobrá věc. Mně vyhovuje,“ svěřila se divoká zpěvačka.

Dvojitý debut

The Fame (2008) je vlastně debutové album pod pseudonymem Lady GaGa. V roce 2006 totiž ještě vydala desku Red & Blue. Tu nahrála se svojí kapelou Stefani Germanotta Band.

Sbírá hudební ceny

Lady GaGa je držitelkou dvou cen Grammy za nejlepší taneční nahrávku a album) a tří cen Brit Awards (zahraniční objev roku, zahraniční zpěvačka a album). Její poslední hit Bad Romance je už pátý, který se vyšplhla na špici americké hitparády Billboard.