Pratchett trpí Alzheimerovou nemocí a nyní navrhl britské justici zavedení speciálních tribunálů pro povolování eutanazie. Chce být přitom prvním, kdo podobný soud využije.

Prachett byl za své zásluhy o literaturu a Británii královnou Alžbětou II. povýšen do rytířského stavu. V 90. letech byl nejprodávanějším britským autorem a až později byl překonán knihami o Harrym Potterovi od spisovatelky J. K. Rowling.

Ke konci roku 2007 mu bylo diagnostikováno onemocnění Alzheimerovou chorobou a od té doby se spisovatel věnuje závažné problematice asistovaných sebevražd. Tvrdí, že lékaři by měli lidem pomáhat nejen lépe a déle žít, ale také zemřít v klidu a doma ve společnosti blízkých.

Nyní si sestavil projev, se kterým chce vystoupit před Královským lékařským kolegiem. „Kdybych věděl, že budu moci zemřít, kdy budu chtít, tak každý den života by měl cenu milionu liber... Můj život, moje smrt, moje volba,“ citovala z jeho projevu britská BBC. Podle průzkumů je 75 procent Britů pro to, aby nevyléčitelně nemocní měli právo na eutanazii.

Smrt na přání
Eutanazie je usmrcení na žádost nevyléčitelného pacienta nebo jeho blízkých. Říká se jí také asistovaná sebevražda. V ČR je zakázaná, ale někteří lékaři připustili, že se tiše praktikuje. Evropané, kteří chtějí asistovanou sebevraždu, míří do Švýcarska, kde je povolena.

Svět na hřebetě želvy ve vesmíru

Úžasná Zeměplocha je knižní série Terryho Pratchetta čítající 34 knih, řadu povídek, map a různých dalších publikací. Děj se odehrává v Zeměploše, fiktivním světě ležícím na hřbetě želvy plující vesmírem.

Zeměplocha je svět, který putuje vesmírem na zádech želvy
Autor: Profimedia.cz

Drží se převážně zvyklostí moderní fantasy literatury. Knihy jsou humoristické a satirické a často parodují prvky z děl Tolkiena a dalších autorů, ale také různé motivy z mytologie, folkloru a pohádek. V Česku knihy, které si oblíbilo nemálo čtenářů, překládá Jan Kantůrek. Stejně jako Pratchettovy texty jsou ve světě ceněny i doprovodné ilustrace Joshe a Paula Kirbyových.