Mluvčí ministerstva Guido Balmer uvedl, že takové řešení není podle švýcarského zákona zcela vyloučeno a že Polanski může podat písemnou žádost o propuštění proti složení kauce.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v rozhovoru pro rozhlas Francie-Inter vyjádřil naději, že filmař, který má francouzské občanství, bude propuštěn. Francouzská diplomacie rovněž zkoumá možnosti, jak mu pomoci.

S ohledem na švýcarské zákony se ale zdá být takový scénář nepravděpodobný, protože Polanski by se musel vzdát jakýchkoli námitek proti svému vydání do Spojených států

Šestasedmdesátiletý Polanski byl zatčen v sobotu, když přijel do Curychu, aby zde na filmovém festivalu přijal ocenění za své celoživotní dílo, na základě amerického zatykače z roku 1978. Zatčení souvisí s údajným znásilněním nezletilé v roce 1977.

Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou se podle amerických zákonů považuje za znásilnění. Soud v Los Angeles ho v roce 1977 uznal vinným, ve vězení režisér strávil měsíc a půl. O rok později, když dal soudce na srozuměnou, že ho pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Od té doby v USA z obav ze zatčení nikdy nebyl.

Polanski se v 60. a 70. letech v USA proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. V roce 2003 dostal Oscara za válečné drama Pianista. O jeho případu loni vznikl dokument nazvaný Roman Polanski: Wanted and Desired (Roman Polanski: Hledaný a žádaný), který upozornil na nesrovnalosti v jeho kauze.