Pátý díl, Harry Potter a Fénixův řád, šel přitom do kin už v roce 2007 a šestý díl je dlouho hotov. Studio Warner Brothers se ale rozhodlo premiéru plánovanou na loňský listopad odložit na léto. Podle některých vysvětlení chtělo využít volnější letní sezony, aby zaručený trhák přinesl v menší konkurenci ještě více peněz. Podle dalších se chtělo studio vyhnout komerčnímu střetu s teenagerovským upířím horrorem Stmívání.

Čekání na šestého Harryho Pottera na každý pád ale v úterý končí. Jak naznačuje děj knihy i rozhovory s tvůrci, snímek přinese napětí, spád, akční scény v rychlém tempu, boj s temnými silami i očekávanou smrt jedné z hlavních postav.

Na londýnskou premiéru se chystají všechny hvězdy filmu v čele s představitelem Pottera, Danielem Radcliffem, kterému je už 20 let a začal se prosazovat i v divadle, mimo potterovskou sérii. Dorazí samozřejmě i představitelka Hermiony, devatenáctiletá Emma Watsonová, a filmový Ron Beasley Rupert Grint, který se ještě vzpamatovává z takzvané prasečí chřipky. Ve filmu hraje také řada "dospělých" hvězd britského filmu: Jim Broadbent, Helena Bonham Carterová, Michael Gambon či Alan Rickman.

Joanne K. Rowlingová vydávala "potterovky" od roku 1997. Zatím se jich ve světě prodalo přes 400 milionů výtisků a kdysi nezaměstnaná svobodná matka se stala první spisovatelkou miliardářkou.

Stejně jako knihy i filmy o Harrym Poterovi jsou doslova zlatým dolem. Prvních pět filmů přineslo 4,5 miliardy dolarů (nyní asi 84 miliard korun) jen na vstupenkách a experti počítají s tím, že i šesté pokračování by mělo vynést na vstupném mezi 800 miliony a miliardou dolarů.

V Británii jde nový Harry Potter do kin 15. července, v České republice o den později.