A není se co divit – o díla velikánů, jakými byli Pablo Picasso či Henri Matisse, se kupující málem rvali.

O skvosty byla rvačka

Krajina od Edgara Degase
10,8 milionu korun

Obraz od Fernanda Légera
313 milionů korun

Socha Rumuna Constantina Brancusise
712 milionů korun

Obraz Jamese Ensora »The Despair of Pierrot«
140 milionů korun

Portrét Alfreda a Elisabeth Dedreuxových od Théodora Géricaulta
255 milionů korun

Geniální Yves Saint Laurent, který v minulém století způsobil revoluci v ženské módě, zemřel loni v červnu ve věku 71 let na rakovinu mozku. Měl skvělý vkus a za svého života nashromáždil umělecké skvosty nevyčíslitelné ceny. Pařížskou dražbu 732 kousků ze slavné sbírky zorganizoval Saint Laurentův životní přítel a partner Pierre Bergé spolu s aukčním domem Christie’s.

Výtěžek půjde Nadaci Bergé-Saint Laurent a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS. Na aukci sbírky mistrovských děl naváže v Paříži dražba téměř 800 oděvů a doplňků s podpisem Yves Saint Laurent. Ceny nabízených kusů jsou mnohem přijatelnější než těch ze sbírky.

Dosavadní prvenství při aukčním prodeji soukromé sbírky držela newyorská dražba kolekce Victora a Sally Ganzových, která v roce 1997 vynesla pět miliard korun.

Fotogalerie
4 fotografie


Čína zuří: Chceme naše sošky zpět!

Bronzové hlavy zajíce a krysy pocházející z císařské Číny
Autor: EPA, ČTK/AP

Toto jsou bronzové hlavy zajíce a krysy v ceně 600 milionů Kč. Pocházejí z císařské Číny. V roce 1860 se staly kořistí britských a francouzských vojáků a postupně se legálně dostaly do Laurentova vlastnictví. Čína ale zuří a chce díla zpět. Neuspěla ale u francouzského soudu se záměrem stáhnout sošky z aukce. Bergé dokonce Čínu podráždil prohlášením, že je ochoten je vrátit, pokud Peking zajistí v zemi lidská práva.