Tohle Josef Rychtář (56) těžce nezvládl! Sice vystrojil své tragicky zesnulé ženě – dnes před polednem to budou dva týdny, kdy Bartošová skočila pod vlak – obřad v kruhu rodinném, jak si přál zpěvaččin syn Artur (17). Nepřišlo mu ale tak trochu divné, že v obřadní síni sedí obklopen pouze svojí rodinou, 12 lidmi, které Iveta sotva znala?! A že není přítomen nikdo z oficiální rodiny Bartošové, včetně její maminky Svatavy (74)?

Z třináctky přítomných ve smuteční síni Ivetu dobře znal jen vdovec, jeho syn Honza (27), zvukař Standa a možná ještě nagelovaný kněz Timotej Maria Pavel Vácha (41) z Říčan, k němuž patrně loni s Rychtářem chodili na přípravy, když zvažovali církevní sňatek. Ale co ti ostatní?!

Velmi zvláštní byla přítomnost bratra Rychtářovy exmanželky Dariny a jeho manželky. Přišel také bratranec Jana Rychtáře s přítelkyní a Janova sestřenice. Mezi truchlícími byla také Rychtářova matka a sestra. A pozvánku dostal také Ivetin road manažer, Ivetin trenér a šéfka fanklubu Renáta Musálková.

Kouřil a plakal

Rychtář nepřítomnost rodiny Bartošové, kterou minulý týden na pohřeb pozval prapodivnou esemeskou ve stylu: Chystám neveřejné poslední rozloučení, přijďte, evidentně neřešil. V čekárně pro pozůstalé nejprve kouřil roztřeseně oblíbené doutníčky a neustále přešlapoval. Když pak obřadník jeho a další členy rodiny odvedl do místnosti, kde poslední rozloučení s Ivetou probíhalo, sesypal se. „Hladil dřevo zapečetěné rakve s Ivetinými ostatky a plakal,“ řekl nám zdroj ze strašnického krematoria.

20 minut a konec

Během pohřbu Bartošové, na který se chtělo dostat zhruba 20 až 30 jejích fanoušků s květinami, ale před krematoriem dostalo stopku od urostlých chasníků z ochranky, zazněly celkem čtyři její písně. Při hitu Dej mi ruku zajížděla rakev s jejími ostatky a Rychtář ustavičně plakal. „Svoji ženu jsem nadevše miloval,“ řekl pak knězi. Po obřadu se vdovec s rodinou nechal odvézt do Uhříněvsi, kde v Ivetině vile uspořádal i smuteční hostinu.

Kněz z Policejní akademie

Vdovec si vybral pro smuteční řeč kněze, který má v pouhých 41 letech velice pestrý životopis. Timotej Maria Pavel Vácha (41) z Říčan se po základní škole vyučil zedníkem. Poté si udělal maturitu a v roce 1994 nastoupil k Hradní stráži. Stal se pak dokonce vojákem z povolání. „Byl jsem důstojník a působil jako velitel stráže,“ uvádí Vácha ve svém životopisu. „Posléze jsem vystudoval Policejní akademii ČR,“ dodal. Kromě toho absolvoval ještě studia na Katolické teologické fakultě UK v Praze a v roce 2006 byl vysvěcen na jáhna.