Fantasy seriálem o sedmi rodech soupeřících o to, kdo usedne na železný trůn, udělala stanice HBO terno. Zatímco v roce 2011 každý z deseti dílů první série sledovalo v USA průměrně 2,5 milionu lidí, u sedmé jich už u televizí bylo skoro 10,5 milionu! Finální díl předposlední řady si pak pustilo 12,1 milionu lidí, nejvíc v historii stanice. Když připočteme ty, kteří se dívali na platformě HBO GO, jsme na 30 milionech. A s pirátskými staženími číslo přesahuje miliardu!

Díl za 340 milionů

Je víc než pravděpodobné, že vyvrcholení ságy tyto cifry trumfne. Analytická společnost Nielsen odhadla celosvětovou sledovanost první epizody osmé řady jen v TV na miliardu lidí – seriál vycházející z románů George R. R. Martina (70) vysílají stanice ve 207 zemích.

Hra o trůny boduje i v žebříčcích nejdražších seriálů. Rozpočet se postupně vyšplhal ze 136 milionů korun za díl na současných 340 milionů. Nejde jen o platy herců, které se u těch známějších blíží 11 milionům Kč za díl, ale i o speciální efekty, drahé kostýmy (třeba veškeré paruky se vyrábějí z pravých vlasů) či fakt, že se natáčelo po celém světě. I proto celkový rozpočet Hry o trůny činí 12,7 miliardy korun!

Podívejte se, na co se můžete těšit ve třetím díle osmé série

Hra pro fanoušky: Šest schovaných trůnů

Tvůrci přichystali fanouškům dobrodružství. Po světě schovali šest replik železného trůnu a vyzvali je, aby je našli. Zřídili i webovou stránku s různými indiciemi. Netrvalo dlouho a lidé postupně všechny objevili. Trůny byly ukryty v Británii, Švédsku, Španělsku, Brazílii, Kanadě a USA. A která postava usedne na železný trůn v seriálu? Na to si diváci musí počkat do 19. května, kdy poběží poslední díl.

Největší bitva v historii

Osmá série nabídne další rekord, nejdelší bitvu v dějinách kinematografie! Tento primát dosud drží rovněž Hra o trůny, konkrétně díl Bitva bastardů, kde se to »řeže« bezmála hodinu. Teď se diváci mohou těšit na bezmála 80minutovou bitvu! Točila se 77 dnů a před i za kamerou se pohybovalo 750 lidí. Ještě nedávno držel prvenství film Pán prstenů: Dvě věže se 40minutovou bitvou o Helmův žleb.

Popravit, zapíchnout, otrávit

Jedním z charakteristických rysů Hry o trůny je smrt. Prakticky nenajdete díl, ve kterém by někdo nezemřel. Dosud bylo v 67 dílech zapíchnuto, popraveno, otráveno, rozsápáno či jinak zavražděno bezmála 300 postav, přičemž mnoho z nich patřilo k těm hlavním. A další jsou bezpochyby na řadě.

Game of Thrones - teaser na 8. sérii

Fotogalerie
76 fotografií

Podívejte se na rozhovory s herci ze seriálu Hra o trůny