Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opěvovaný film Dukla 61: Co nebyla pravda? Taclík s rodinou neexistovali!

/
  • Scény z filmu Dukla 61
    6. června 2018 ● 05:01

    Režisér David Ondříček (48) natočil svůj poslední film Dukla 61 podle skutečné a tragické události z roku 1961, při níž v dolech zahynulo 108 horníků. Jenže v dramatu se najdou i takové scény, které jsou zcela smyšlené. Co je pravda a co fikce?

  • 1.

    NAPŮL PRAVDA, NAPŮL FIKCE - Neexistující rodina


    Hlavní hrdina filmu, kterého ztvárnil Marek Taclík (35), se jmenuje podle vysloužilého horníka Milana Šlachty (81). Zatímco filmový Šlachta zahyne v dole, ten skutečný stále žije! Zápletka s osmnáctiletým synem Petrem (Oskar Hes), který musí fárat kvůli neplánovanému těhotenství mladičké přítelkyně Jany (Antonie Formanová) a pod zemí zahyne i s tátou, je výplodem fantazie scenáristů. „Příběh rodiny je fiktivní. Je inspirovaný jen tím, co mi říkali pamětníci...“ prozradil deníku Aha! Jakub Režný, spoluscenárista filmu, jehož závěrečnou část si v neděli večer na ČT1 nenechalo ujít 1, 13 milionů diváků.

    Scény z filmu Dukla 61
    Autor: ČSFD

  • 2.

    NAPŮL PRAVDA, NAPŮL FIKCE - Příčina neštěstí


    Z vyšetřovacího spisu štáb nevycházel ani v případě toho, co oficiálně odstartovalo celou tragédii. Viníkem je podle spisu jeden z horníků, který nevědomky zavadil o páčku pásového dopravníku a zapnul ho. Ve filmu ho ale dva z havířů zapnou schválně, aby si zkrátili cestu ven. „Jsou dvě verze. Máte pravdu - oficiální je ta, kterou popisujete. My ale použili tu, která vychází z výpovědí lidí, kteří tam pracovali,“ svěřil Aha! Režný. „To byla běžná praxe. Na pásech jezdili všichni, protože ke kleci, kterou se dostávali ven, museli šlapat několik kilometrů,“ dodal. „Nechtěli jsme ukázat na jediného člověka, který by to zavinil,“ uvedl spoluscenárista důvod, proč se přiklonili zrovna k téhle verzi.

    Záchrana přišla příliš pozdě.
    Autor: ČT, archiv Blesk

  • 3.

    FIKCE - Záhada dřevěných dveří


    Úplně jinak tomu bylo u nešťastných izolačních dveří v Nové štole, kvůli kterým se jedovatý kouř šířil tak rychle. Ve filmu před nimi Marek Taclík (45) varuje ředitele Kotase, kterého ztvárnil Jiří Langmajer (52). Ve skutečnosti k ničemu takovému ale dojít nemohlo! „To je nadsázka. Žádný horník by si to tehdy nedovolil, s ředitelem vůbec nepřišli do styku. Běžný havíř by neměl odvahu, aby nesouhlasil s takhle vysoce postaveným straníkem,“ připomíná Režný.  „Tahle scéna je tam proto, aby bylo srozumitelné, o co tam jde,“ vysvětluje.

    Scény z filmu Dukla 61
    Autor: ČSFD

  • 4.

    FIKCE - Rvačka na tancovačce

    Uzdu fantazii autoři popustili i v případě bitky mezi havíři a záchranáři v den po výplatě, která byla na konci prvního dílu. „Je to jen rvačka, havíři neměli nikdy nic proti záchranářům,“ nechal se Režný slyšet. „Přišlo nám zajímavé, že se jeden den porvou a druhý den je musí zachraňovat. Nic víc to neznamenalo. Je to smyšlený konflikt, jak se chlapi porvou v hospodě a do rány jim přijdou zrovna tihle lidi,“ tvrdí spoluscenárista.

    Scény z filmu Dukla 61
    Autor: ČSFD

  • 5.

    PRAVDA - Šli po sobě s krumpáčem

    Z říše fantazie překvapivě není dramatická scéna, ve které zoufalí havíři bojují o jediný přívod vzduchu – kyslíkovou hadici. Podle Režného v zápasu o holý život horníci rozhodně nejednali v rukavičkách a bojovali spolu i krumpáči. „To je určitě pravda. Vychází to z výpovědí záchranářů, které tam takto našli hromadu těl. Drtivá většina toho, jak probíhá ta tragédie, vychází z nějakých soudních rekonstrukcí a spisů,“ potvrdil Režný.

     

    Scény z natáčení katastrofického filmu Dukla 61
    Autor: archiv ČT

    Fotogalerie
    60 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Alva: Tak hranatou autobusovou značku na zastávce v tom roce neznám, hned na začátku filmu, byly kulaté. A nesnáším, když herci z Prahy se snaží mluvit "po našemu", to bylo strašné.

(07. 03. 2024 20:42)

pozorovatel1952: Trapná parodie ostravštiny, což dělá z tragédie frašku. U Issové se k tomu přidává špatný herecký výkon. Vyhozené peníze.

(06. 06. 2018 18:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy