Dorota Máchalová v podání Jaroslavy Kretschmerové (62) zde v pohádce trápila svého staršího manžela. Filmaři natáčeli dokonce uvnitř budovy, ovšem záběry z kuchyně vznikly už v ateliérech na Barrandově.

V mlýně ve Střehomi na Mladoboleslavsku se ale natáčelo hned několikrát. Podle webu Chatař-chalupář.cz zde vznikaly záběry dokumentárního pořadu Putování za pohádkou s Rudolfem Hrušínským (†73) či scény z německého seriálu Dítě třinácti otců, v němž si zahrál Vladimír Menšík (†58). Historická budova přitom pochází už ze 16. století!

Navíc se v ní zachovaly mlýnice i mlecí zařízení, k vidění je i špýchar s pavlačí a trojicí sýpkových komor v patře, černou kuchyní a kachlovými kamny s pecí. Zřejmě hlavně díky tomu byla v roce 1995 celá vesnička Střehom prohlášena za vesnickou památkovou zónu.

V roce 2001 se zase mlýn objevil na poštovní známce. „Známka Vodní mlýn Střehom byla vydána v nominální hodnotě 14,40 Kč. Její náklad byl 900 tisíc kusů. Výtvarný návrh zpracoval Vladimír Suchánek, autorem rytiny je Miloš Ondráček,“ prozradil pro Aha! mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Smrt kvůli přímotopu

Jenže o víkendu se ve Střehomi stala tragédie. V unikání budově vzplál požár a zemřel při něm majitel, pan Josef S. Jeho předkové z rodu Opočenských mlýn koupili v 18. století a v rodině si ho od té doby drží. Pana Josefa, který tam bydlel, ale zlobilo, že na domě nesmí dělat žádné větší úpravy.

„Pouze trámy, mezi kterými je provázaná žitná sláma, a na nich naplácaný jíl jsou na nic. V zimě musím topit i v noci, jinak bych tu zmrznul. Rád bych chalupu zateplil, jenomže památkáři mi to nedovolí,“ stěžoval si v roce 2016. Nakonec právě to se mu stalo osudným. Jak potvrdil mluvčí hasičů Ladislav Holomčík, hořet začalo v souvislosti s elektrickým přímotopem a vznícením hořlavých materiálů.

VIDEO: To nejlepší z pohádky S čerty nejsou žerty

Video
Video se připravuje ...

To nejlepší z pohádky S čerty nejsou žerty youtube

Zda požár vznikl přímo v ložnici či jiné místnosti, ale není jisté. „Takové informace nemůžeme sdělovat,“ objasnil mluvčí s tím, že škoda byla zatím vyčíslena na 150 tisíc korun. Zato majetek za 2,5 milionu byl zachráněn.

Jak mlýn fungoval?

Roubenka s dřevěným mlýnským kolem stojí na břehu místního rybníku Komorník. Z toho vede kilometr dlouhý náhon z řeky Klenice, který je zakončen malou akumulační nádržkou. Z ní pak vodu na mlýnské kolo přivádí zachovalé dřevěné koryto, které je přilehlé ke stěně mlýna, zvané vantrok.

 

Fotogalerie
26 fotografií