Ve chvíli, kdy si začali plnit svůj velký životní sen a stavět rodinný dům, přišlo jedno trápení za druhým. „Tomáš vyzkoušel drogy a po čase se k nim vrátil, a to my jsme nějak nezaznamenali, a já jsem si vždycky říkal, že to není u nás v rodině možný,“ svěřil na kameru Antonín z Manželských etud po 35 letech, který byl tehdy ze svého 23letého syna zoufalý.

Krádeže a lhaní

Přestože se snažili synovi věřit, problémy v rodině se začaly postupně zvětšovat. „Závislost pokračovala, přestože jsem si myslel, že se z toho dostal, ale jen se to naučil skrývat. Přesně jak to předesílá ten scénář. Nejdřív přestanou dělat, pak se začnou ztrácet věci doma, pak v okolí, začnou lhát a krást a je to,“ svěřil Antonín před lety s tím, že Tomáš má před soudem a čeká ve vazbě.

Dostal trest

Jejich syn byl sice odsouzen, po několika měsících na základě amnestie Václava Klause ho ale propustili. Na svobodě ale nevydržel. Zanedlouho se kvůli drogám a krádežím do vězení dostal znovu a odseděl si dva roky. Po propuštění 31. prosince 2016 souhlasil Tomáš s natáčením.

„Je to nezvyk, dva roky nejsou dlouhá doba, ale ani krátká. Dva roky bez starostí, člověku venku to připadá, že musíme přemýšlet každý den nad tím, že jsme v base, ale není to tak, člověk se tam naučí žít. Teď jsem nic a musím se nějak najít a začít nanovo. Musím si najít rozumnou práci, ženu a mít třeba děti,“ svěřil Heleně Třeštíkové v dokumentárním cyklu.

VIDEO: Manželské etudy, rodina Strnadových

Video
Video se připravuje ...

Manželské etudy: Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková sleduje od roku 1980. Aerofilms

Fotogalerie
10 fotografií