Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Film o Marii Terezii očima odborníků: Historicky je to prů…!

/
  • Historici "sundali" film Marie Terezie.
    8. ledna 2018 ● 06:30

    Jak uznávaní čeští historici hodnotí dvojdílný film Marie Terezie, který přilákal přes dva miliony diváků?

  • 1.

    Dr. Kamil Činátl: Královna nebyla tak rozverná…

    „Myslím si, že je dobré, že tato koprodukce vznikla a dostala k obrazovkám velké množství diváků,“ říká historik dr. Kamil Činátl. Filmu by dal 60 procent. „Je to zároveň promarněná příležitost. Příliš převládá zábava, mělo být víc popularizace vědy, silnější důraz na historické vzdělávání. Dobrý film dokáže propojit obojí,“ říká historik.

     

    Dnes se podle něho často dělají filmy, které jsou místy vyfabulované, ukazují dějiny s autorskou licencí a nutně to nemusí být špatné. „Ale v Marii Terezii příliš převážila milostná zápletka. Důraz na vztahy, emoce, vášně, to tam bylo zbytečně silné a v důsledku to pak vyvolává dojem, že dějiny jsou jen o intrikách a milostných vztazích. To jsou stereotypy, které se s obdobím Habsburků spojují velmi silně,“ říká dr. Činátl.

    A co historikovi chybělo na prezentované postavě Marie Terezie? „Osobně mi přijde nejzajímavější, jak se v osobě panovnice propojila barokní zbožnost a osvícenecké myšlenky. Jak a proč se Marie Terezie přiklonila k reformnímu uvažování? Takovou otázku film neklade, natož aby nabízel odpověď.“

    Film Marie Terezie
    Autor: Česká televize

  • 2.

    Profesor Jaroslav Čechura: Habsburkové nepoužívali obrazy jako afrodisiakum…

    „Můj celkový dojem je, že pokud budeme film srovnávat s historickou realitou, tak je to v uvozovkách průser! Ale pokud to budeme brát jako umělecké dílo »an sich«, tedy věc samu o sobě jako takovou, tak to projde,“ říká profesor Jaroslav Čechura. Snímku by dal 50 procent.

    Historik si myslí, že pohlížet na tento film prizmatem tvrdé vědy prostě nelze: „Hlavně proto, že toho o Marii Terezii a jejím soukromí víme strašně málo.“ Pozastavuje se ale nad tím, že scenáristka přisuzuje lidem z 18. století chování našich současníků. Lidé se podle něho ve filmu chovali naprosto jinak, než by se chovali Habsburkové. Za nejhorší fabulaci považuje údajnou milostnou avantýru královny s uherským hrabětem Esterházym. „Její pohnutky, proč se stala uherskou královnou, byly úplně jiné...“ říká.

    Sexuální scéna ve filmu Marie Terezie: Panovník se miluje s chotí, sleduje přitom erotické obrazy
    Autor: Česká televize

  • 3.

    Profesor Jiří Mikulec: Nechtěl jsem se rozčilovat…

    „Jsem už přece jen starší člověk a nechtěl jsem se při sledování filmu rozčilovat. Tak jsem se raději nedíval. Pak jsem si přečetl recenze a zřejmě jsem udělal dobře, historická fakta tam prý nejsou příliš zohledněna. Každopádně všechny recenze se shodují v tom, že kostýmově byl film vydařený.“

    Film Marie Terezie
    Autor: Česká televize

  • 4.

    Dr. Jiří Hrbek: Raději jsem se nedíval

    „Film jsem neviděl. Na základě jednoho rozhovoru s autorkou scénáře, upoutávek a anotací (také k souběžně vydávané knize Marie Terezie: Miluj a panuj) jsem totiž usoudil, že budu daný čas trávit užitečnějším způsobem.“

    VIDEO: Podívejte se na trailer k filmu Marie Terezie

    Video
    Video se připravuje ...

    Trailer k filmu Marie Terezie Česká televize

    Přečtěte si o dalším historickém filmu ČT Dukla 61

    Nejlepší filmy roku 2017 najdete zde

    Fotogalerie
    66 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 18

flora: Historický velkofil. Tak jej tvůrci pyšně nazvali . A dodatečně ,jako vždy když se zjistí, že je to totální nesmysl, ti vymyli mozek s tím, že to není dokument Totéž se dělo i u Bohémy

(08. 01. 2018 11:48)

flora: Protože nu Blesk položil otázku. Tak na ní odpověděl. Coti na tom není jasné ?? A myslím, že se vyjádřl zcela jasně. A vystihl to přesně.

(08. 01. 2018 11:45)

ptacek5: Vážení historici, to byl film ne dokument. Pravda je, že mluva byla poněkud moc moderní, ale myslím, že je to jedno z lepších děl, které ČT vyprodukovala, narozdíl třeba od Bohémy nebo podobných jiných pitomostí pana Sedláčka.

(08. 01. 2018 11:45)

majojo: Kdyby tihle odborníci viděli trojdílnou Sissi nebo dejme tomu seriál Tudorovci, ti by teprve lezli po zdi!

(08. 01. 2018 11:31)

rezacek: Protože v první republice nebyly zobrazovány a popisovány historické osobnosti. Bylo to prostě nějaké vyprávění zasazené do nějaké doby.

(08. 01. 2018 11:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy