Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úspěšný film Marie Terezie: Ze čtyř dílů jen dva! Co všechno tvůrci vystřihli?

/
  • Úspěšný film Marie Terezie: Ze čtyř dílů jen dva! Co všechno tvůrci vystřihli?
    5. ledna 2018 ● 19:55

    Dvojdílný film České televize Marie Terezie slavil velké úspěchy a k obrazovkám přilákal přes dva miliony diváků. Proto se již nyní spekuluje, zda by nebylo možné natočit pokračování. Přitom původně se Marie Terezie naopak zkracovala. Co všechno se muselo ze scénáře vyhodit?

  • 1.

    Rakušani zařízli dva díly

    „Snímek Marie Terezie měl být původně čtyřdílný. Po domluvení spolupráce s Rakušany, kteří mají jiné vysílací schéma, se ale musel upravit scénář,“ uvedla pro Aha! scenáristka Mirka Zlatníková (52). „Ze čtyř šedesátiminutových dílů se natočily dva devadesátiminutové,“ doplnila. Všechny pasáže, které musela vyškrtnout, jsou přitom v její knize Miluj a panuj.


    Film Marie Terezie
    Autor: Česká televize

  • 2.

    Mučení knihovníka

    První vynechaná pasáž by řadu diváků možná zdvihla ze židle. Jedná se totiž o mučení knihovníka Spannagela v podání rakouského herce Cornelia Obonyy (48). Ten učil mladičkou Marii Terezii, než usedla na habsburský trůn.


    „Bylo to v době největšího jezuitského řádění. Zavřeli ho do vězení, mučili ho a hledali všechny knížky, ze kterých ji učil. Byly tam totiž i britské knihy. Anglie byla tehdy protestantská a měla parlament, kvůli čemuž pro ně byli kacíři,“ vysvětlila autorka scénáře. 

    Film Marie Terezie: Knihovník Spannagel, který mladou Marii Terezii připravoval na trůn. Jeho mučení bylo z filmu vystřiženo.
    Autor: Česká televize

  • 3.

    Zakázaná láska sestry Anny

    Do filmu se nevešla mimo jiné i jedna milostná linka. Sestra Marie Terezie Anna, kterou si zahrála rakouská herečka Anna Posch (25), se totiž zakoukala do svého švagra.


    VIDEO: Trailer k filmu Marie Terezie

    Video
    Video se připravuje ...

    Trailer k filmu Marie Terezie Česká televize

    „Anna se zamilovala do bratra Františka Štěpána Lotrinského, který se jmenoval Karel. Bylo zajímavé, že jí sňatek Marie Terezie zpočátku zakázala, protože Lotrince na své straně Habsburkové už měli,“ uvedla Zlatníková. Nakonec ale i panovnice změnila názor. „Asi po dvou letech jí ho dovolila a Karel se stal velitelem rakousko-uherských vojsk,“ dodala. Nic z tohoto vedlejšího příběhu jsme ale nakonec neviděli.

    Sestra Marie Terezie Anna, kterou si zahrála rakouská herečka Anna Posch.
    Autor: Česká televize

  • 4.

    Drama při porodu

    Samotného Františka Štěpána v podání Vojty Kotka (29) diváci poznali jako záletníka a podnikatele, ovšem už se nedozvěděli, jakým byl pokrokovým člověkem a hlavně milujícím otcem. Přitom scény, kdy muž cestuje za svou rodící chotí, aby jí byl nablízku, byly již nachystané.


    „Marie Terezie přivedla tehdy Josefa II. na svět předčasně. Její manžel byl v té době v Uhrách a za rodící partnerkou cestoval za poměrně dramatických okolností,“ odhalila scenáristka. „Byl totiž vynikající otec, chtěl být vždy u porodu a pomohl také tomu, aby se na císařském dvoře rodilo moderněji.“

    Film Marie Terezie: Vojta Kotek a Marie-Luise Stockinger
    Autor: Česká televize

    Fotogalerie
    58 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

snehulak: Zdálo se mi, že kolem porodů tam bylo dramat až dost, takže jestli se navíc františku Kotkovi polámalo kolo, nebo vypadl za trysku z kočáru do bláta, jsem klidně oželel.

(06. 01. 2018 10:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy