Bez pohádky Šíleně smutná princezna se Vánoce prostě neobejdou. Pohádka o princezně Heleně, kterou si zahrála Helena Vondráčková, a princi Vaškovi, jehož ztvárnil Václav Neckář, baví už několik generací. Málokdo ale ví, že postavu krále Dobromysla měl původně hrát Rudolf Deyl ml. Ovšem herec, který se proslavil rolí Douga Badmana ve filmu Limonádový Joe, nečekaně zemřel v listopadu 1967 na rakovinu. „Tady vidíte, jak blbne – a za tři měsíce byl na prkně,“ zavzpomínala u fotek a záběrů z dovolené u moře hercova manželka Dáša Deylová. Herec si po návratu z dovolené stěžoval na únavu, špatné dýchání a bolest žeber.

Vyšetřila ho proto lékařka, která chodila k Deylům za jejich dcerou, a zjistila, že jedna Rudolfova plíce nedýchá. Poslala ho tedy do nemocnice na vyšetření. „Zjistili, že tam měl vodu. Byla až u srdce! Oni mu ji pak odsáli, ale našli tam i krev. A to avizovalo něco nedobrýho. Tak mu vzali i kostní dřeň a přišli na to, že to je rakovina,“ řekla vdova v dokumentu ČT Příběhy slavných. Nemoc postupovala hrozně rychle. „Když mu rakovina sežrala ramenní kloub, museli mu dát bandáž, aby se vůbec mohl opírat o ruku,“ popsala Dáša, která s ním byla do poslední chvíle. „Kolem půlnoci se začal tišit a já mu šeptala do ucha, že to nesmí vzdát. Odešel potichounku, byl konec...,“ zavzpomínala Dáša se slzami v očích. Herec zemřel 21. listopadu 1967.

Smrt herce přišla nečekaně. Pohádka nebyla ještě zdaleka hotová, a tak režisér Bořivoj Zeman (†74) musel roli rychle přeobsadit. „Herci prý nechtěli dál natáčet, ale nakonec se pokračovalo,“ prozradil jeden z pamětníků. Roli krále Dobromysla řečeného Veselého nakonec převzal Bohuš Záhorský (†74). Helena Vondráčková dokonce výměnu herců ani nezaznamenala. „Já jsem se bohužel s panem Deylem, kterého jsem si velmi vážila, nesetkala. Nebyla jsem u obrazů, které natáčel. Ani jsem nezaznamenala tu výměnu za Bohouška Záhorského, se kterým jsem pak každý den natáčela,“ svěřila se deníku Aha! zpěvačka.

VIDEO: Tahle kráska bude letošní novou vánoční princeznou

Video
Video se připravuje ...

Tahle kráska bude letošní novou vánoční princeznou. Igor Březina / BPŽ

Fotogalerie
11 fotografií