Bydlení paní Petry v České Lípě je pro ani absolutně nevyhovující. „Náš byt je o velikosti 2+kk, jedno je dětský pokoj a z té druhé mám vlastně obývák, ložnici, kuchyni dohromady,“ popisuje žena, která žije sama se synem, jelikož jeho otec rodinu opustil. Když pomineme, že ve dvou místnostech mají málo místa, problém spočívá hlavně v tom, že obecní byt není bezbariérový.

„Nemá status bezbariérového,“ připouští Hurtová, která je od dětství na vozíku kvůli nemoci zvané osteogenesis imperfecta, která se projevuje zvýšenou lámavosti kostí. Na těle má přes 60 zlomených a znovu zahojených kostí. Kvůli nevyhovující kuchyňské lince se teď musí na vozíku zvedat a klekat na něj, aby dosáhla do horních skříněk. Přitom každý pád by pro ni znamenal další zlomeninu.

„Mám za sebou přes 60 zlomenin, naposledy jsem měla uzavřenou zlomeninu kostrče, což je dva roky zpátky, když jsem spadla z metrové výšky z gauče doslova na zadek,“ vzpomíná hrdinka, o jejímž neuvěřitelném životě už psal i Blesk. Nejenže je plná energie, ale ani handicap jí nezabránil ve sportu. Nejenže se aktivně věnuje plavání, ale dříve také závodila na speciálním kole (handbike) a patřila mezi nejlepší postižené cyklistky u nás. Jejím snem bylo dostat se na paralympiádu, ovšem nakonec jí v tom zabránil nedostatek peněz.

Zda se Tereze Pergnerové podaří handicapované ženě pomoci s její tíživou situací kolem nevyhovujícího bytu, se přesvědčte v pořadu Mise nový domov ve středu od 20:20 na Nově.

Fotogalerie
24 fotografií