Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Osud statečné Milady Horákové (†48) žije v dokumentech i novém filmu! Její poslední slova: Jdu s hlavou vztyčenou

/
  • Film byl k divákům milosrdný. Horákovou ve skutečnosti škrtili dlouhé minuty.
    2. listopadu 2017 ● 10:34

    Trest smrti dostalo za vlády prvního komunistického prezidenta Gottwalda 230 lidí. Jedním z nich byla také Milada Horáková, o jejímž životě s počátkem listopadu vstupuje do našich kin celovečerní film. Tvůrcům s ním pomáhala i dcera Horákové Jana Kánská. Jaká ale byla skutečnost a co se do filmu nedostalo?

  • 1.

    Poslední potomci

    Komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (†94), která má podíl na justiční vraždě Horákové, měla na svědomí i otce Jana Přeučila (80). Osobní přítel Jana Masaryka a Horákové František Přeučil (†89) nedostal sice trest smrti, ale doživotí. V roce 1963 byl podmíněně propuštěn. Herec, který si ve filmu zahrál, tak prožíval totéž co dcera političky. „Potomků těch, kteří byli v tom procesu, je už strašně málo,“ řekl.

    Otec herce Jana Přeučila byl souzen s Miladou Horákovou.
    Autor: archiv Milada a Jan Přeučil

    „Nezapomenu na situaci, když tátu zavřeli, to bylo v listopadu 1949, kdy k nám vtrhlo v půl pátý ráno pět chlapů, převorali celý byt. Vidím to jako dnes, když měl táta pouta na rukou, dal mi pusu na čelo a řekl: Jenčo, jsi tady jedinej chlap, starej se o mámu a o sestru,“ zavzpomínal.

    Tatínek Jana Přeučila Františkem (†88).
    Autor: Lukáš Červený

    „Paní Jana byla v té době o něco starší. A protože byli tatínek s Miladou Horákovou velcí přátelé, pamatuji si, jak hovořil ještě před procesem, že vše stáhla na sebe, aby tresty těch ostatních souzených byly co nejmenší,“ dodal herec.

    Jan Přeučil
    Autor: Alexandr Malachovský

  • 2.

    Pozdě, ale přece!

    Necelých 29 let bylo prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové (†93), když posílala Horákovou na smrt. Byla také jedinou, kterou za vykonstruovaný proces později stihl trest. V roce 2008 byla Brožová-Polednová odsouzena na 6 let vězení, po necelých dvou letech dostala prezidentskou milost.

    Ludmila Brožová–Polednová
    Autor: Vojtěch Hurych, archiv Blesku

  • 3.

    »Vina« Horákové? Vyzradila, kolik žerou mašinky

    Členka ilegálního výboru strany národně socialistické Horáková kontrolovala špionážní zprávy a řídila politickou linii ilegální činnosti. Špionážní zprávy pak odesílala do ciziny… Tak zněla obžaloba Horákové podle dokumentů, které jsou součástí Archivu bezpečnostních složek.

    O jaké »špionážní zprávy« šlo? „Dostala od bývalého poslance Přeučila zprávy o dodávkách vagonů do SSSR. Tyto uschovala ve své kanceláři ÚVN Praha I do skříně a chtěla je odeslat dr. Ripkovi, který o zprávy hospodářského rázu požádal. Dr. Horáková byla si vědoma, podle prohlášení Přeučila a podle označení zpráv »důvěrné«, že šlo o materiál špionážního rázu,“ píše se v materiálu s názvem Rekonstrukce nálezu špionážních zpráv ukrytých dr. Miladou Horákovou. Šlo přitom o plán, kolik paliva budou vlaky jedoucí do SSSR mezi lednem a zářím 1949 potřebovat…

    Film je milosrdný, smrt Horákové byla mučením. Škrtili ji dlouhé minuty.
    Autor: A. Malachovský, Herminapress.cz, archiv filmu Milada, ABS

    VIDEO: Závěrečná řeč Milady Horákové.

    Video
    Video se připravuje ...

    Závěrečná řeč Milady Horákové. archív

  • 4.

    Dusili ji pět minut!

    Poprava? Smrt Milady Horákové (†48) nebyla »po právu« a s právem neměla nic společného. Odsoudili ji podle předem připraveného scénáře, na jehož konci byl kat. Jenže to, co režim nazýval popravou, byla ve skutečnosti organizovaná mučivá vražda! Film Milada je v tomto k divákovi milosrdný – poslední záběr je na provaz na krku izraelské herečky Ayelet Zurer.

    Realita byla mnohem hrůznější! Poslední slunce vyšlo pro Miladu Horákovou 27. června 1950. Od půl páté ráno čekala, až ji bachaři vyvedou z pankrácké cely. O hodinu později ji dovedli ke katovi Vladimíru Trundovi a jeho dvěma zaplaceným pomocníkům »z lidu«. Popravčí použil šibenici typu »prkno« na které zemřelo také na Pankráci i nacistické monstrum K. H. Frank.

    Milada Horáková, zdeptaná brutálními výslechy a hysterií organizovaného davu, se přiznala k vykonstruovaným obviněním.
    Autor: A. Malachovský, Herminapress.cz, archiv filmu Milada, ABS

    Tedy žádná oprátka, která zbaví člověka života v několika sekundách. „Šlo o silné prkno s hákem, na který se pověsilo škrtidlo. Ve spodní části šibenice byla kladka, přes ni vedlo lano, jimž měl odsouzený spoutané nohy. Za lano tahal na druhém konci katův pomocník. Odsouzený se pomalu udusil,“ popsal pro iDnes Aleš Kýr, který se zabýval posledními okamžiky života Milady Horákové.

    Na jedno ze dvou těchto ďábelských zařízení byla Horáková připoutána v 5.38 a smrt byla konstatována v 5.43! Umírajícímu totiž v intervalech kontroloval srdce lékař. Tělo mrtvého pak muselo na šibenici podle předpisu zůstat viset ještě půl hodiny. Mezitím se kat s pomocníky přesunuli na druhý dvorek se šibenicí. Podle dochovaných svědectví přitom i svačili…

    Popravčí prkno.
    Autor: A. Malachovský, Herminapress.cz, archiv filmu Milada, ABS

    VIDEO: Poslední dopis Milady Horákové. Čte Libuše Šafránková.

    Video
    Video se připravuje ...

    Poslední dopis Milady Horákové. Čte Libuše Šafránková Facebook.com

  • 5.

    Rudí sami přiznali: Upravovali jsme si to….

    Po téměř 14 letech od popravy Horákové i rudí prokurátoři uznali, že postup jejich předchůdců nebyl tak úplně v souladu s právem. Například vyšetřovatelé potřebovali, aby mezi obžalovanými bylo zastoupeno co nejvíce osob z předúnorových politických stran, „aniž tu vždy bylo mezi nimi spojení prostřednictvím společně páchané trestné činnosti“.

    Prověřovací komise k monstrprocesu 17. února 1964 ještě uvedla: „Orgány bezpečnosti postupně upravovaly protokoly tak, aby to zřejmě odpovídalo předpokládaným závěrům celé této trestní věci.“ Odsouzení tak mnohdy dostali přísnější tresty, než si zasloužili.

    Klement Gottwald - První komunistický prezident (1948–1953). Za jeho vlády došlo na počátku 50. let k mnoha politickým vykonstruovaným procesům, bylo vyneseno přes 230 rozsudků smrti.
    Autor: A. Malachovský, Herminapress.cz, archiv filmu Milada, ABS

  • 6.

    Unikla trestu

    Komunistická poslankyně Marta Semelová (57) má na tuto ostudnou kapitolu našich dějin svérázný pohled. V roce 2014 v televizi zpochybnila, že přiznání Horákové bylo vynucené. I za to si vykoledovala trestní oznámení, soud ale komunistku osvobodil.

    Volební souboj 2017: Marta Semelová, KSČM
    Autor: Blesk - Tonda Tran

    VIDEO: Trailer k filmu Milada. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Trailer na film Milada o komunisty popravené Miladě Horákové Bohemia Motion Pictures

    Fotogalerie
    24 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Evoluce: Evidentně byla M.Horáková statečná žena. Ale žádný stát netoleroval ani netoleruje špionáže. Nevím, zda to souvisí s demokracií, ale případ manželů Rosenbergových v Americe ( popraveni za prosovětskou špionáž v r. 1953) dokazuje, že ani v demokratickém zřízení tomu jinak nebylo. Přesto , že se za ně přimlouvali významné osobnosti jako A. Einstein, P.Picasso, J.Coctau a další , byli popraveni, přičemž soud později uznal , že obvinění p.Rosenbergové bylo nespravedlivé. Takže i jinde ve světě se dělala tato špatná politická rozhodnutí .

(02. 11. 2017 11:21)

Jardah775: Jan Berwid-Buquoy - Názory Aktuálně blog.aktualne.cz/blogy/jan-berwid-buquoy.php?itemid=22453 Jak dalece spolupracovala Milada Horáková s nacisty? … Habsburk!“, se Horáková stává obdivovatelkou „německého národního socialismu“.

(02. 11. 2017 10:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy