Zatímco Lenka vidí jen na pravé oko a navíc pouze z dvaceti procent, její partner Lukáš je již od narození zcela nevidomý. Proto jsou pro ně některé oblasti života daleko těžší. Ani jejich společné soužití nezačalo moc idylicky, jelikož po čase přišli na to, že se k nim realitka zachovala dost nekorektně a nechala je bydlet v naprosto nevyhovujícím bytě na kladenském sídlišti.

„Ten byt byl opravdu v hrozném stavu! Lukáš s Lenkou teprve postupně zjišťovali, že nic není tak, jak jim tvrdil makléř,“ uvedla moderátorka nováckého pořadu Mise nový domov Tereza Pergnerová (43). Její slova potvrzuje i sama Lenka.

„Jediné, co tady bylo, byla taková kuchyňská linka, která vypadala na první pohled hezky. Mně se líbila – byla dřevěná.“ Jenže ani ta nakonec nebyla v pořádku. „Ale až když jsme tu byli, tak jsem zjistila, že když pustím vodu ve dřezu, tak teče do té linky,“ vyprávěla Lenka.

Její přítel zase promluvil o dalších vadách, které postupně objevovali. „Dvířka málem vypadávala z pantů, poličky se kývaly. Báli jsme se, že z nich něco vypadne,“ popisoval Lukáš. „S něčím by se dalo něco dělat a samostatně si je postupně opravit. Ale protože na to nevidím, některé věci se mi dělají opravdu špatně,“ povzdechl si muž. Nejenže si pár nemohl svépomocí byt opravit, ale navíc ani neměli dostatečné finance na větší zásahy profesionálů.

Během natáčení reality show se pak objevily i další problémy v dalších místnostech. Jelikož do nich zatékalo, zdi v celém bytě byly dost popraskané. Podlaha ani zárubně neseděly, jak mají. Nefunkční vypínače a zásuvky byly prý přímo životu nebezpečné. Jak se nakonec štábu podařilo jejich bydlení proměnit a vylepšit, zjistíte již ve středu od 20.20 na TV Nova.

Právník Jan Černý: Realitka by měla platit!

„V případě, že ve smlouvě nebylo zohledněno to, aby si nedostatky bytu opravili sami, tak mají právo po realitní kanceláři požadovat kompenzaci, například, aby někdo dojel a opravil jim to, nebo vrácení části kupní ceny,“ vysvětloval pro Aha! renomovaný právník Jan Černý způsoby, jakými by se Lenka a Lukáš mohli bránit.

„Dokonce si umím představit, že když nemají možnosti si to jak opravit, tím jak jsou postižení, tak v jejich případě by to mohlo být i odstoupení od kupní smlouvy. Kdyby se prokázal úmysl jim to takto prodat s tím, že na to nepřijdou, tak by se to »svezlo« až do trestně právní oblasti,“ dodal advokát.

Fotogalerie
33 fotografií