Tohle v hospodě ve Slavonicích určitě ještě nezažili! Aby jim tam někdo strčil dva koně a celý filmový štáb, na to nejspíš budou dlouho vzpomínat... Režiséra Svěráka k tomu dohnala scéna, kdy má dědeček ve filmu Po strništi bos prohrát zmíněná zvířata v kartách...

„Jelikož fantazie dětského hrdiny nezná mezí, je jasné, že když děda o něco hraje v kartách, musí to mít i u sebe. A proto se do tohoto filmového záběru museli vejít i dva koně, kteří funí a slintají dědečkovi na rameno,“ prozradil Nedělnímu Aha! režisér připravovaného filmu Jan Svěrák.

Aby hospoda utrpěla co nejmíň, muselo se podniknout množství opatření. Už jen vstupem koní se mohla značně poškodit podlaha... „Byla chráněna tím, že se koním sundaly podkovy a schody se zakryly dřevěnou konstrukcí,“ prozradil režisér. To ale nebylo vše.

„Taky hrozilo riziko, že v malé místnosti plné filmové techniky, štábu, komparzu a herců se koně splaší. Naštěstí však zůstala zvířata klidná i ve chvíli, kdy ožebračený dědeček tluče zoufalstvím hlavou do stolu,“ dodal Svěrák. Pod stolem se navíc krčil asistent, který držel koně nenápadně za uzdu.

Role dědečka připadla skvělému herci Janu Třískovi (80). Ve svých letech se ani na vteřinku nebál a dubléra odmítnul. Nebezpečnou scénu, kdy mu nervózní koně funěli přímo za zády, odehrál bez mrknutí oka. Na film se můžete podívat v českých kinech od 17. srpna.

Film mapuje skutečné dětství režisérova otce Zdeňka Svěráka.

Video
Video se připravuje ...

Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás, premiéru má 17. srpna 2017. Bioscop

Fotogalerie
38 fotografií