Všichni mají jistě v živé paměti sprostého podivína z Prostřeno!, který měl tik a neustále ze sebe chrlil vulgární slova. Teď už ale také všichni ví, že ajťák Karel nebyl nemocný, ale najatý herec, který tak oblafl celý štáb pořadu Prostřeno!.

Touretteovým syndromem ale skutečně trpí mladík Marek Kotalík, jenž patří do týmu moderátora Kazmy. „Dali jsme se do spolupráce se sdružením ATOS, které se dlouhodobě snaží pomáhat lidem s tímto syndromem. Chtěli jsme Markovi s jeho handicapem vždy nějak pomoct, jen jsme nevěděli jak. A protože o této nemoci většina lidí neví, postižení jsou pak často terčem posměchu. Předseda tohoto sdružení nám doporučil natočit o nemoci televizní reklamu, to by ale vyšlo na několik milionů korun. Takovou reklamu si nezisková organizace nemůže dovolit, přes to všechno jste ji teď dokoukali,“ vysvětlil příčinu svého nápadu Kazma ve své show s tím, že celou akci připravovali půl roku.

Marek se pomalu naučil svůj handicap ovládat, ale ještě před dvěma lety tomu bylo jinak. „Vydával jsem zvuky jako chrochtání a hrdelní chrčení. Do toho jsem nekontrolovatelně vyplazoval jazyk a trhal hlavou,“ svěřil se Marek v týdeníku 5plus2. Kvůli svému nevyzpytatelnému chování se kolikrát málem dostal do potyčky.

Měl jsem takové období, kdy jsem dělal takové pusinky, jako když dáte pusu do prázdna s charakteristickým zvukem. Když to v tramvaji na Palmovce uviděl chlap, zvedl se a postavil se přede mě. Začal mi nadávat, co to na něj zkouším. Tak jsem raději utekl,“ přiznal s tím, že v té chvíli se těžko vysvětluje, co znamená Touretteův syndrom. Někdy se ale najdou i lidé, kteří se zeptají, zda je v pořádku.

Ze všeho nejvíc se Marek stydí za své tiky. „Vadí mi, když jsou nepříjemné mému okolí. Já sám se tikům poddám a je to asi jako když se vám chce na záchod a pak si dojdete, projev tiku je úleva. Nemusím to držet a tělo si dělá, co chce, uvolní vnitřní pnutí,“ vysvětlil Kotalík.

Nyní bere na nemoc léky a s dospělostí Touretteův syndrom pomalu odeznívá. V dětství si ale Marek prožil své. Na základní škole se mu děti smály, na střední už se s tím vyrovnal. Lékaři mu konečně zjistili, jakým onemocněním trpí, a vysvětlení svého chování tak bylo mnohem lehčí. Navíc už si nenechal urážky od spolužáků líbit.

Video
Video se připravuje ...

Čtvrteční Prostřeno: Jakými nemocemi trpí Karel? A proč má permanentní erekci? FTV Prima

Video
Video se připravuje ...

Čtvrteční Prostřeno: Proč Karel spí v rakvi? A proč má doma slepici Babiše? 

Video
Video se připravuje ...

Pondělní Prostřeno: Podivín Karel trpí zvláštní nemoci! Nutí ho nadávat! FTV Prima

 

Fotogalerie
37 fotografií