Film nominovaný ve 14 kategoriích na ceny Český lev jde do kin přesně 69 let poté, co se našla mrtvola Jana Masaryka. V noci z 9. na 10. března byl tehdejší ministr a diplomat nalezen mrtvý pod oknem svého bytu v Černínském paláci. Dodnes nikdo nezjistil, zda to byla vražda, nebo skok ze zoufalství. A nedozvíte se to ani z filmu, který měl včera slavnostní premiéru.

Historik Pavel Kosatík (54) však vypátral, že smrt zničila svatbu. Americká novinářka a spisovatelka Marcia Davenport (†93) byla Masarykovou poslední a patrně největší životní láskou. „Když se s Marciou pro pracovní zaneprázdnění nemohl vidět, psával jí dopisy každý den. A měl také v plánu se s ní v cizině oženit. Místo toho si však Marcia o pouhé tři dny později přečetla v novinách šokující zprávu, že Jan Masaryk v Praze za záhadných okolností zemřel. Zbytek života Davenport věnovala mimo jiné přemýšlení o tom, jak se to asi přesně stalo... Byla až do smrti přesvědčena, že Jana zavraždili komunisté,“ řekl historik Blesku.

Z otevřeného okna Masaryk vypadl.
Autor: Centrum pro dokumentaci totalitních režimů
Pod těmito okny našli v roce 1948 mrtvolu Jana Masaryka.
Autor: Archiv Blesku

Obrovská láska Jana k Marcie ale ve filmu nechybí. Na plátně ji s Rodenem prožívá americká herečka Arly Jover (46), která si zahrála i ve velkofilmech jako Blade nebo Muži, kteří nenávidí ženy.

Fotogalerie
42 fotografií