Včera jsme viděli v seriálu Doktoři na ČT2, jak nádor této mladé dívce před dvěma lety odstranil neurolog profesor Vladimír Beneš z pražské Ústřední vojenské nemocnice. Jak se mladá dívka má? Říká, že se jí daří celkem dobře, i když občas přijdou dny, kdy nemůže nic jiného než odpočívat.

„Ty těžké časy mi dnes připomíná jizva a módní sestřih. Normálně bych do takového účesu nešla, ale už je mojí součástí. Většina mých přátel mi říká, že už si mě jinak než s oholenou hlavou neumí představit,“ směje se Alena.  Nejtěžší týdny byly po operaci. „Veliké poděkování patří mojí mamince, která to celé se mnou prožila. Po operaci jsem měla silné bolesti hlavy. Ozvaly se také velké bolesti zad, takže dodnes chodím na rehabilitace,“ vypráví mladá žena.

Potíže se sluchem Po roce se jí zhoršil sluch v pravém uchu a ukázalo se, že tyto potíže souvisí s operací. „Ale má to i své výhody. Jak se říká, co chci slyšet, slyším! Jsem ráda, že to odneslo »jen« pravé ucho,“ vypráví Alena. „Jsem akční člověk!“ Přestože má Alena za sebou hodně náročný zákrok, žije plnohodnotný život.

Operaci podstoupila ve 3. ročníku střední školy, ale díky velké podpoře všech profesorů, vedení školy a spolužáků ročník dokončila v termínu a pak už se těšila na maturitní ples a maturitu. „Nyní studuji vysokou školu v Ústí nad Labem a při škole pracuji v mateřské škole. Moc mě ta práce baví, děti jsou úžasný lék na všechny trable,“ svěřuje se Alena. „Nemoc mi sebrala spoustu sil, ale také to upevnilo můj vztah s bratrem. Od té doby k sobě máme velmi blízko. Dřív mezi námi panovala rivalita, ale dnes si jeden druhého vážíme. I on si před deseti lety prošel nádorovým onemocněním, takže věděl, co prožívám, a velice mě podporoval,“ pochvaluje si mladá žena.

Alenu ze všech nejvíc podporovala rodina. „Čím vším si procházeli, když já byla »pod kudlou«, si nikdo neumí představit. Vím, jak pro moje rodiče bylo těžké, když odcházeli a nechávali mě ve špitále. Měli slzy v očích a vnitřně je to hrozně ničilo. Ale všechny nás to neskutečně spojilo. To samé platí o mých kamarádech. Starají se o mě za každé situace, dávají na mě pozor, aby se mi něco nestalo!“

O jakou operaci šlo

Alena měla v hlavě velký nezhoubný nádor, který, kdyby se neodstranil, mohl ohrozit důležité životní funkce. Odstranění nádoru ovšem také znamená velké riziko poškození nervu a ztrátu citlivosti. „Operace šla dobře, nádor je venku a pacientka by měla být v pohodě,“ zhodnotil náročný zákrok operatér neurochirurg Vladimír Beneš.

Fotogalerie
7 fotografií