Záměr natočit film, který mapuje lesbický vztah spisovatelky Woolf a její lásky Sackville-West, byl oznámený loni v červenci. Vychází z divadelní hry autorky Eileen Aitkins. Zatím se toho o něm mnoho neví, ale představitelky hlavních rolí už jsou známé. A stojí za to! Na filmovém plátně propadnou lásce Eva Green jako Virginia Woolf a Gemma Arterton jako Vita Sackville-West.

I když byla Virginia od roku 1912 vdaná, když v roce 1922 potkala (taktéž vdanou) Vitu, byla to láska na první pohled. Vztah přetrval až do začátku třicátých let a inspiroval mnoho spisovatelčiných děl. Za všechny například román Orlando.

Nigel Nicolson, syn Vity Sackville-West, tuto knihu označil za „nejkrásnější milostný dopis“. „Vliv, který měla Vita na Virginii, je v Orlandu celý obsažený,“ tvrdí Nicolson. „Je to nejdelší a nejkrásnější milostný dopis v literatuře, ve kterém odhaluje Vitu, proplétá ji skrz různá staletí,“ řekl pro britský server pinknews.co.uk.

A co na román tehdy řekla sama Vita? „Moc se jí to líbilo. Virginia poskytla svým géniem Vitě jedinečnou útechu k tomu, že se narodila jako dívka a že byla vynechána z dědictví po jejím otci, který zemřel o něco dříve toho roku. Ta kniha pro ni bylo zamaskované divadlo, byly to paměti,“ popisuje syn lásky slavné spisovatelky.

Fotogalerie
18 fotografií