Oscarovým večerem letos provázel komik Jimmy Kimmel a ceny tradičně předávaly americké i zahraniční hvězdy, například Leonardo di Caprio, Javier Bardem či Halle Berry. Leonardo di Caprio byl přitom největší hvězdou loňského ročníku, kdy se dočkal svého prvního Oscara.

Video
Video se připravuje ...

Největší trapas v historii Oscarů: Omylem vyhlásili špatného vítěze! 

Největším favoritem byl se 14 nominacemi romantický muzikál La La Land režiséra Damiena Chazellea. Získat ale mohl jen 13 sošek, neboť v jedné z kategorií získal hned dvě nominace. Nakonec si odnesl 6 sošek. Dosavadní rekord drží s jedenácti cenami filmy Ben Hur, Titanic a Pán prstenů: Návrat krále.

Velký omyl a trapné vyhlášení špatného vítěze

Sošku za nejlepší film roku La La Landu vyfoukl snímek Moonlight, který pojednává o dospívání homosexuálního černošského chlapce ve Spojených státech. Akademici mu patrně dali přednost i kvůli aktuální napjaté politické situaci. Předchozí ročníky udílení Oscarů se nesly ve znamení kritiky rasové nevyváženosti nominací. 

Získání hlavního Oscara však bylo trpké. Herec Warren Beaty, který cenu vyhlašoval společně s Faye Dunaway vypadal, že mu uletěly včely. Byl zmatený a nepozorný. Popletl svůj úkol a za vítěze označil tvůrce snímku La La Land. Ti si pro cenu přišli, radovali se, ale pak přišla studená sprcha. Na pódiu to vypadalo jako ve špatné hollywoodské komedii.

Nastal totiž největší trapas v historii předávání Oscarů. Zjistilo se, že v obálce je napsán snímek Moonlight. Moderátor Jimmy Kimmel vypadal, že ho tu chvíli trefí. Objevily se však dohady, že šlo o zinscenovanou scénku. V obálce je vítěz napsán velkým písmem. Beatty by tak musel být hodně mimo, aby se popletl. Jenže obálka byla podle všeho určena vítězce za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli Emmě Stone. Dostal ji měl údajně omylem. O publicitu Oscarů je ale postaráno, tohle je obří fiasko.

 

Moderátor Jimmy Kimmel proti Donaldu Trumpovi

Slavnostní večer zahájil zpěvák Justin Timberlake, který zazpíval jednu z nominovaných písní z animovaného filmu Trollové. Moderátor Jimmy Kimmel podle očekávání zahájil ceremonii několika narážkami na prezidenta Trumpa. Zvláštní pozornost věnoval Meryl Streep, kterou prezident před časem označil za jednu z nejvíce přeceňovaných hereček v Hollywoodu. Streep se od diváků v zaplněném Dolby Theater dočkala potlesku ve stoje. Trumpovi Kimmel ironicky poděkoval za to, že se díky němu udílení cen Oscar už nezdá být tak rasistické. Svůj politický názor vyjádřila řada celebrit již při příchodu na červený koberec. Na výraz podpory Americké unie občanských práv (ACLU) si na šaty připnuly modrou stužku.

Černošští herci bodují

Mahershala Ali se svou soškou za snímek Moonlight
Autor: EPA

První ocenění večera získal 43letý Ali, který ve film Moonlight ztvárnil roli drogového dealera a náhradního otce dospívajícího černošského chlapce s homosexuální orientací. Filmovou cenu americké akademie Oscar v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli získala Viola Davis za roli ve filmu Fences (Ploty). Jednapadesátiletá černošská herečka dostala ocenění za roli ve filmu Denzela Washingtona.

Snímek je nominován také v kategorii nejlepší film a vypráví příběh černošského páru v USA v 50. letech. Davisová dnes dostala prvního Oscara, je sedmou černošskou držitelkou ocenění v této kategorii. Kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli vyhrál rovněž černošský herec Mahershala Ali. Letošní ročník se tak zřejmě nestane terčem kritiky jako ten loňský, o kterém se hovořilo jako o „příliš bílých Oscarech“.

Neuvěřitelné přípravy
Pohled do zákulisí: Přípravy na 89. ročník udílení cen americké filmové akademie Oscar.
Autor: ČTK, EPA, Reuters

Stejně jako každým rokem i letos ceremoniálu předcházely hodiny příprav. O spokojenost hostů se postaral slavný šéfkuchař celebrit Wolfgang Puck, který připravil více než 50 pokrmů. Na stole nechyběly speciality, jako je kuřecí páj s černými lanýži podávaný v samostatných mističkách a pokrytý máslovým listovým těstem, zapečené těstoviny se sýrem či uzený losos na krekru ve tvaru sošky Oscara.

K lahůdkám se popíjelo šampaňské Piper-Heidsieck Cuvée Brut Magnum z exkluzivních červených lahví s prvkem zlatého filmového pásu. Všechno jídlo, které se na akci nesnědlo, bylo odesláno charitě bojující proti hladu s názvem Chefs to End Hunger.

Kompletní přehled výherců

Nejlepší film: Moonlight
Herec v hlavní roli: Casey Affleck za Místo u moře
Herečka v hlavní roli: Emma Stone za La La Land
Režie: Damien Chazelle za La La Land
Fotogalerie
89 fotografií

Herec ve vedlejší roli: Mahershala Ali za snímek Moonlight
Herečka ve vedlejší roli: Viola Davis za roli ve filmu Fences (Ploty)
Neanglicky mluvený film: Klient
Nejlepší animovaný film: Zootropolis: Město zvířat
Kamera: La La Land (Linus Sandgren)
Původní scénář: Místo u moře (Kenneth Lonergan)
Scénář podle předlohy: Moonlight (Jenkins a McCraney)
Hudba: La La Land (Justin Hurwitz)
Nejlepší píseň: La La Land (City of Stars)
Výprava a dekorace: La La Land
Kostýmy: Fantastická zvířata a kde je najít
Masky: Sebevražedný oddíl
Střih: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (John Gilbert)
Zvuk: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Zvukové efekty: Příchozí (Sylvain Bellemare)
Vizuální efekty: Kniha džunglí
Celovečerní dokument: O.J.: Made in America
Krátkometrážní dokument: The White Helmets (Bílé přilby)
Krátkometrážní animovaný film: Ptáčátko
Krátkometrážní hraný film: Školní sbor