„Klíčovým momentem páté epizody je velmi realisticky natočená honička policejních aut a mániček v ujíždějícím červeném moskviči,“ řekl Blesku dramaturg seriálu Tomáš Feřtek (54).

Pro nebezpečnou scénu tvůrci neriskovali zdraví ani životy ostřílených herců. „Honičku a havárii měl na starost koordinátor kaskadérů Luděk Jelen, který se sám ujal řízení bouraného moskviče,“ prozradil režisér Marek Najbrt (47) s tím, že herci se za volant přes 30 let starých aut nijak nehrnuli.

„Kaskadérů bylo na place hned několik, ale v jejich případě šlo hlavně o razantní řízení pronásledujících se aut. Luděk Jelen ve finále absolvoval se starým moskvičem salto!“ svěřil režisér.

„Vůz byl vybaven vnitřním kovovým rámem a závodnickou sedačkou. Ta při nárazu praskla, což prý nebývá obvyklé. Všechno ale dobře dopadlo, přítomní záchranáři nemuseli zasahovat,“ dodal Najbrt.

Video
Video se připravuje ...

Svět pod hlavou • Policista Filip Marvan se po autonehodě probudí v severočeském městě počátku osmdesátých let a stane se součástí týmu okresní kriminálky. Proč tu je? Česká televize

Pátý díl seriálu je klíčový pro další vývoj příběhu. Nebezpečné záběry do něj byly natočeny ve vojenském újezdu Brdy, který filmaři pro podobné scény často využívají.

Jelen mezi kaskadéry

Luděk Jelen je šéfem kaskadérské skupiny Double. Specializuje se přímo na jízdy autem. Jeho prvním filmem byla detektivka Mravenci nesou smrt (1985).

Jako kaskadér pracoval na stovce českých filmů a desítkách zahraničních. „Aby to člověk mohl dělat, musí mít podle mě nejen dost odvahy, ale musí být i tak trochu blázen,“ tvrdí Jelen. 

Fotogalerie
57 fotografií