Na konci prvního dílu seriálu Bohéma se zamýšlí Vlasta Burian v podání Vladimíra Javorského (54) nad tím, že si ke své vile kromě bazénu pořídí i tenisový kurt, což byl v té době naprosto neslýchaný luxus! Svým bohatstvím se Vlasta Burian rád chlubil nejen mezi kolegy, ale i na veřejnosti.

Na jednu stranu byl extrémně populární, na druhou mu lidé záviděli rychlá auta nebo luxus v podobě soukromé tělocvičny. Měl například i svého osobního kuchaře, kterého královsky platil za to, že hlídal kalorickou hodnotu jeho jídelníčku – Vlasta Burian se totiž panicky bál toho, že přijde o svoji hubenou postavu.

Na dobu prvorepublikových barrandovských hvězd vzpomínal často i režisér Otakar Vávra (†101), kterého v seriálu hraje Pavel Batěk (42): „Zdeněk Štěpánek byl nejlepší herec století, byl tragéd, hvězda. Ale ještě populárnější byli herci z veseloher, Theodor Pištěk a Antonie Nedošínská, kteří měli obrovské honoráře – sto tisíc za film, což je na dnešní peníze dva miliony. Tehdy stála slušná vila v Praze kolem 50 tisíc. Ten film točili čtrnáct dní. Ještě větší honoráře měl Vlasta Burian,“ řekl Vávra v rozhovoru těsně před svou smrtí v roce 2011.

Velké filmové dámské hvězdy, jako Lída Baarová (†86), Adina Mandlová (†81), Nataša Gollová (†76) či Věra Ferbasová (†62), dostávaly za roli pouze deset tisíc. Spisovatel Stanislav Motl, autor knihy Mraky nad Barrandovem, vypátral další zajímavosti: „Lída Baarová za své první filmy dostávala honorář nejvýše tři tisíce korun, a to vždy hrála jednu z hlavních rolí. Velké peníze přišly až při filmování v Německu, kde si v přepočtu na koruny vydělala okolo 70 tisíc za film. Spousta jejích českých kolegyň jí dost záviděla.“

O vztahu hereček věděl své i Vávra: „Baarová s Mandlovou na sebe dost žárlily. Baarová si za honoráře z Německa mohla koupit, co chtěla. Nosila kožich z kanadského norka za sto osmdesát tisíc. Mandlová jí záviděla, chtěla taky takový, a namluvila si cukrovarnického krále Hartmanna. Byla ale ‚jen‘ milenkou a Hartmann do ní nechtěl tolik investovat. Koupil jí kratší, ne tak hezký, za pětatřicet tisíc. Mandlová v něm pak hrála v Kristiánovi,“ vzpomínal slavný režisér.

Co se dalo koupit za 100 Kč?

V roce 1939 byla průměrná hodinová mzda od 2,35 do 5 korun. Na stokorunu bylo třeba pracovat přibližně 27 hodin.

  • 1 kg chleba stál 2,25 Kč
  • 10 vajec 7 Kč
  • 1 pivo 1,45 Kč
  • pánské boty 89 Kč
  • měsíční nájem 2+1 – 417 Kč

Jak se platilo

Velké hvězdy dostávaly za film paušál plus prémie za každý natáčecí den. Za války tak například Adina Mandlová měla 10 tisíc říšských marek (RM) za film plus 400 RM za každý den, Nataša Gollová měla paušál 7 500 RM plus 400 RM za den. (Po obsazení ČSR fašisty v roce 1939 byl stanoven kurs 1 RM = 10 Kč.)

Fotogalerie
92 fotografií