Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nová fakta o natáčení filmu Lída Baarová: Pauhofové a Fialové šlo o život!

/
  • Exkluzivní detaily z natáčení velkofilmu Lída Baarová: Pauhofové a Fialové šlo o život!
    12. ledna 2017 ● 08:23

    Drama před kamerou i za ní. Tak by se dal shrnout nejúspěšnější film v kinech první poloviny loňského roku, Lída Baarová, který měl v neděli premiéru v České televizi. Režisér Filip Renč (51), herci, ale i štáb si sáhli na dno.

  • 1.

    Nejděsivější okamžik

    Byla odkloněná doprava, nejezdila tramvaj. 16 kaskadérů a 150 komparzistů se účastnilo křišťálové noci. A mezi nimi byly i děti, které na děsivé natáčení zřejmě nezapomenou.

    „Odvážná maminka nám půjčila chlapečka a holčičku. Problém byl ale v tom, že děti měly před kamerou brečet a to se ne a ne povést. Ale když jsme pustili ohně a začalo se střílet, tak byly hodně věrohodný. Byl to pro ně ale velký šok, tak jsem spěchal, aby mohly jít rychle domů. Byly výborný,“ prozradil Renč.

    Natáčení Křišťálové noci ve filmu Lída Baarová
    Autor: foto: Julie Varbelová

  • 2.

    Největší akční scéna

    Křišťálová noc se natáčela za hodně úsporných podmínek v centru Prahy. „V ateliéru to postavit nešlo. Takže jsme našli s architektem část ulice Jindřišské, před základní školou, tam bylo pár obchodů volných a na těch pár, zhruba 100 metrech jsme udělali výkladní skříně a berlínskou ulici. Měl jsem na to jen 6 hodin. Chtěl jsem dva natáčecí dny, ale na to nebyly prostředky. Tak jsme to museli stihnout za jednu noc. A protože jsme to dělali v červnu, tak byla noc strašně krátká,“ řekl Blesku o scéně, která má ve filmu jen minutu, Renč.

    Natáčení Křišťálové noci ve filmu Lída Baarová
    Autor: foto: Julie Varbelová

  • 3.

    Nejděsivější kaskadérský kousek

    Sebevražda sestry Baarové Zorky Janů (†24) byla oříšek nejen pro štáb, ale hlavně pro představitelku Annu Fialovou (21). „Natáčelo se opravdu na místě, kde se stala tragédie,“ prozradil Blesku režisér. A ze scény, kdy představitelka nešťastné Zorky skáče ze střechy vily na Hanspaulce, jde opravdu mráz po zádech.

    „Měla jsem přidělaný pás kolem sebe a jenom jsem se nahnula nad střechu, což pro někoho může být strašidelná představa, ale já miluju výšky, takže jsem si to vlastně užívala,“ zavzpomínala na náročné natáčení herečka, která musela být navíc pod rozepnutým župánkem nahá.

    Anna Fialová stála skutečně na okraji střechy ve výšce čtrnácti metrů.
    Autor: J. Vrabelová, M. Přibyl

  • 4.

    Nejstřeženější lokalita

    Zatímco exteriér vily Baarové se točil přímo před její vilou v Praze, interiéry se musely pořídit v brněnské Vile Tugendhat. A to přineslo spoustu problémů. „Ve vile se nesmělo s ničím hýbat, protože je to muzeum, tam jsme dali jen stůl a židli a lehce jsme pohnuli policí ve stěně,“ prozradil režisér. Natáčení ve vile bylo pro všechny náročné také tím, že byla zima. Herci se proto v přestávkách zahřívali zimními bundami.

    Natáčení filmu o Lídě Baarové
    Autor: foto: Julie Varbelová

  • 5.

    Nejnebezpečnější natáčení

    Táňa Pauhofová (33) musela projevit neskutečnou odvahu, když šla jako Baarová proti rozjeté lokomotivě. „Táňa je žena s železnými nervy, protože žádné triky jsme nedělali. Nešlo to udělat jinak. Opravdu šla naprosto klidně proti rozjeté několikasettunové lokomotivě,“ zavzpomínal Renč.

    Jirka Mádl ji na můj pokyn na poslední chvíli strhnul, asi tři metry před tou rozjetou lokomotivou,“ prozradil s tím, že nebezpečná scéna se ještě jednou opakovala. A z výkonu Pauhofové, která chce jako Lída Baarová (†86) v zoufalství skočit pod vlak, šel mráz po zádech úplně všem. „Mašinfíra mi pak říkal, že měl zavřené oči, protože se na to nemohl dívat,“ dodal režisér.

    Táňa Pauhofová coby Lída Baarová
    Autor: foto: Julie Varbelová

  • 6.

    Nejkurióznější zážitek

    Největší pozdvižení způsobila scéna příjezdu Pavla Kříže (55) jako Hitlera s Karlem Markovicsem (53) alias Goebbelsem do filmových studií UFA, která se natáčela na pražských Olšanských hřbitovech.

    Pro návštěvníky hřbitova to bylo velké překvapení, když do něj vjížděla kolona fašistických aut a Hitler na zadním sedadle. Babičky, co tam šly, nevěřili vlastním očím. Byla tam dokonce jedna starší dáma, která z toho byla naprosto perplex, protože byla vězněná gestapem za druhé světové války. A najednou viděla esesáky, jak vcházejí na hřbitov. Vzala to ale s humorem,“ prozradil režisér.

    Celodenní natáčení na Olšanských hřbitovech způsobilo poprask.
    Autor: Martin Sekanina

    Video
    Video se připravuje ...

    Takhle se točil kasovní trhák roku: Podívejte se na celý film o filmu Lída Baarová. Produkce filmu Lída Baarová

    Fotogalerie
    65 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

marais: Film se celkem povedl až na hlavní hrdinku, která má hrubé rysy na rozdíl od krasavice Baarové, která měla jemné rysy a jiskrné oči.. Stejně byl špatný herec na Goeblese..tenhle by oslnil tak keblubnu. Renč špatným výběrem herců film pokazil.

(12. 01. 2017 12:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy