V sobotu večer odvysílala Česká televize první díl nového filmového zpracování příběhů Karla Maye o náčelníkovi kmene Apačů Vinnetouovi. U diváků ovšem propadl. Většina z nich zvolila místo remaku raději klasiku a dala přednost archivnímu pořadu Vladimír Menšík – 75.

Když německá televize RTL oznámila, že chystá novou verzi Vinnetoua, zdálo se, že jsou všichni fanoušci původních filmů zvědaví, jak to dopadne. Zřejmě proto také Česká televize tři televizní filmy koupila a nasadila je do vysílání jen krátce po uvedení u našich západních sousedů, které proběhlo na Vánoce. Také Slováci už mohli příběhy „rudého gentlemana“ zhlédnout chvíli před námi.

Těžko říct, zda české diváky už dopředu ovlivnily ohlasy ze zahraničí, nebo zkrátka milovníci legendárních filmů s Pierrem Bricem (†86) a Lexem Barkerem (†54) nebyli na žádné novoty zvědaví. První díl trilogie s názvem Vinnetou – Nový svět na druhém programu sledovalo podle Mediaguru jen 512 tisíc lidí.

Daleko větším tahákem večera se stala vzpomínka na nezapomenutelného herce a baviče Vladimíra Menšíka (†58) na ČT1. Ta se sledovaností 936 tisíc diváků jediná přiblížila milionu. Indiány pak o kousek předběhl i film Hrbáč (ČT1, 588 tisíc) a John Carter: Mezi dvěma světy (Nova, 545 tisíc). Druhý jmenovaný bodoval zejména u kategorie 15–54.

Názory těch, kdo si první díl nové adaptace Vinnetoua ujít nenechali, se různí. Někteří v internetových diskuzích kladně hodnotí realističnost a tvrdí, že byli příjemně překvapeni, jiní zase kritizují Old Shatterhanda. „Neměl by mít páru? Ten herec je reklama na plicní tumor,“ nešetřil výkon Němce Wotana Wilke Möhringa (49) jeden z diskutérů. Přílišné nadšení se mnohdy nekonalo ani v případě titulního hrdiny v podání namakaného Albánce Nika Xhelilaje (33).

 

Fotogalerie
46 fotografií