Nechybějí tu král, královna, dvanáct princezen, Jiřík, piráti ani kouzelný had. Kdo totiž sní jeho kůži, porozumí řeči zvířat. A tu ochutná zlý a krutý kníže Honorád (Ondrej Kovaľ, 37).

Jednoho dne si usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, a vyšle svého čeledína Jiříka (Jan Cina, 28), aby se vypravil z rodné Božemle daleko do světa a zlatovlasou Čirou Radost (Marta Dancingerová, 25) mu přivedl.

Po řadě dobrodružných situací se spolu se svou družinou Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší z dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede.

Musí splnit nejen tři úkoly, ale především porazit svého soka, prohnaného piráta Za Bié Ocradé (Jan Dolanský, 38), kterému princeznu její královští rodiče přislíbili.

Jiříkovi naštěstí pomáhají nejen zvířata a jeho družina Božemliánů, ale i sama princezna, jejíž lásku si dokázal získat. Pohádka je plná dobrodružných i humorných prvků s vtipnými dialogy.

KDO JE KDO:

Čirá Radost – Marta Dancingerová

Jiřík – Jan Cina

Ostrovní královna – Jitka Čvančarová

Ostrovní král – Martin Stránský

Za Bié Ocradé – Jan Dolanský

Kníže Honorád – Ondrej Kovaľ

Zahrob – Václav Vydra

Princezna Nedočkalka – Barbora Priester

Princezna Skromná Nadílka – Petra Victoria Priester

Filmová místa:

Božemle je na zámku Líšno u Benešova. Natáčelo se i v Týřovicích u Berounky, Hradišti u Týřovic, na hřbitově Svatý Jan pod Skalou a v Zooparku Zelčín. Scenerie Ostrovního království vznikaly na zámku Stekník u Žatce, v Chorvatsku na ostrově Krk, v městečku Punat a ve Staré Bašce. Scéna s piráty se točila přímo na moři.

Zázračné pohádkové triky:

Ve Slíbené princezně je na 400 trikových záběrů, a to od jednoduchých retuší po složité skládání v počítači, při němž se např. zámek Stekník přenášel na chorvatské pobřeží. Pohádka není ochuzena ani o zvířátka. Uvidíme koně, ovce, krkavce, myši, orla, ptáky, konipasy, srnku, netopýra, psa, ryby, papouška, kačera, chobotnice, kraba, pavouky, slepice, mravence, mouchy, brouky nebo vosy.

Kostýmy a masky:

Pro hlavní postavy bylo připraveno 64 kostýmů. Pro princezny byly ušity 33 šaty, pro piráty 30 kostýmů. Do toho ještě přispěl komparz se svými 118 obleky a vojáci s 15 kusy šatstva. Celkem tedy bylo pro pohádku vyrobeno na 260 kostýmů. Co se týče masek, tak nejsložitější měli Jan Dolanský jako zjizvený pirát Za Bié Ocradé a Ondrej Kovaľ, kterému maskéři modelovali výrazný nos.

Fotogalerie
26 fotografií