Začátkem prosince se do filmu o nejznámějším politickém monstrprocesu na Pankráci natáčely scény ze soudní síně, kterým vévodila nechvalně proslulá prokurátorka Brožová-Polednová.

„Natáčelo se na autentických místech. Aby bylo vše autentičtější, režisér David Mrnka nechal v síni rozmístit kamery na stejná místa jako v roce 1950,“ prozradil Blesku dobře informovaný zdroj z natáčení.

Chvílemi to v soudní síni vypadalo, jako by se vrátil čas.Aňa všechny svým výkonem absolutně dostala. Polednovou vystihla do sebemenšího detailu, včetně její charakteristické dikce. A to i v angličtině, což je až neuvěřitelné. Když scény dotočila, celý štáb jí spontánně začal tleskat,“ dodal zdroj s tím, že film se natáčí dvojjazyčně.

Všem tak před očima ožil rozsudek smrti pro Horákovou, který padl 31. května 1950. Popravena byla v ranních hodinách 27. června téhož roku. Její rodina dokonce nedostala ani urnu s popelem. Dodnes se neví, kde skončila.

Vražedkyně

»Rudá prokurátorka« v politických vykonstruovaných procesech odsoudila desítky, možná stovky lidí. Za spoluúčast na justiční vraždě Horákové a tří dalších si odseděla rok a osm měsíců ve vězení, kam nastoupila v 87 letech. Stala se tak nejstarší vězeňkyní v Česku. Zemřela loni 15. ledna ve věku 93 let.

Oběť

JUDr. Milada Horáková byla česká politička, oběť justiční vraždy během komunistických politických procesů v 50. letech minulého století za vykonstruované spiknutí a velezradu.

Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Ve filmu ji ztvární izraelská herečka Ayelet Zurer (47), známá např. jako parťačka Toma Hankse (60) z filmu Andělé a démoni.

Fotogalerie
53 fotografií