Celý život pracovala Alena jako překladatelka tří světových jazyků, později vynikala na manažerských pozicích. Poslední lukrativní zaměstnání si našla jen pár měsíců před odchodem do důchodu, jelikož se do penze dobrovolně nežene.

„Prošla jsem konkurzem, dostala jsem smlouvu na dobu neurčitou a za první čtyři týdny jsem obdržela vynikající ohodnocení, za což byly odměny v plné výši. Hned nato ale přišla výpověď. Byla jsem v šoku a vůbec jsem to nechápala,“ přiznala smutně.

Video
Video se připravuje ...

Proměna Aleny (60): Těsně před důchodem ji bezdůvodně vyhodili z práce! Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Od zaměstnavatele se jí nedostalo žádného vysvětlení. „Spíš to z jejich strany byla nějaká záminka. Navíc jsem prý nebyla první, což mě jen utvrdilo v tom, že vedoucímu pracovníkovi chyběla špetka korektnosti a slušnosti,“ povzdechla si. Ovšem nejhorší na celé věci je, že Aleně zbývá rok a půl do důchodu. To notně komplikuje situaci.

„U nás není zákon o ochraně občanů před důchodem, jako tomu je v sousedních zemích. Nevím, co teď budu dělat. Bojím se, že mě už v mém věku nikdo nezaměstná. Nevzdávám se ale a doufám, že díky vašemu pořadu projdu proměnou, která mi pomůže najít si novou práci,“ zasnila se nezaměstnaná Alena, která je poslední proměňovanou v pořadu Blesku Úsměv vám sluší.

Psycholog: Ztráta zaměstnání bolí stejně jako ztráta partnera

„V tomto věku je to to nejhorší, co se jí mohlo stát. Podle statistik je to srovnatelně stresová zátěž jako ztráta milované osoby či dítěte. Bohužel lze jen těžko věřit, že jí někdo na tak krátkou dobu ještě zaměstná, ale nesmí ztrácet naději. Poradil bych se s psychologem a uvažoval bych o předčasném důchodu,“ řekl Blesku psycholog PhDr. Jiří Novák.

Do nové práce s novým vzhledem

Alena je připravená na lov nové práce a ví, že kromě bohatých zkušeností se cení i reprezentativní vzhled. Proto se s důvěrou svěřila zkušenému kadeřníkovi a vizážistce v salonu Royal Beauty & Spa, kde ji proměnili k nepoznání.

Z měděné barvy na vlasech byla Alena nadšená. Na pracovní pohovory, ale i blížící se silvestrovský večírek stylista Aleně doporučil blýskavé zlaté šaty a sukni se třpytkami, které vybral v obchodním domě C&A.

Nový pořad Blesku Hubněte s úsměvem

Příběh Aleny byl poslední, který jsme vám přinesli. Doufám, že byl náš pořad pro vás inspirací a důvodem ke změně. Děkuji za přízeň a nezapomeňte, že úsměv vám sluší. Vaše Tereza Kühnelová

Od Nového roku se můžete těšit na nový pořad Zhubni s úsměvem. Pokud chcete zhubnout, posílejte své přihlášky a fotografie na promena@blesk.cz do 18. 12. 2016. Více info na blesk.cz/úsměv.

Fotogalerie
10 fotografií