Marek Najbrt a Radim Špaček ho natočili podle scénáře Ondřeje Štindla v koprodukci společnosti Bionaut a slovenské TV JOJ a dnes představili v Praze.

V dalších hlavních rolích se objeví Ivan Trojan a Judit Bárdos. Dále hrají například Jan Budař, Jana Plodková, Tomáš Jeřábek, Václav Kopta, Kryštof Hádek, Jan Cina, Marie Doležalová a Marek Daniel. Štindlův scénář, na kterém se podíleli Robert Geisler a Benjamin Tuček, vycházel z původního seriálu Life on Mars vyrobeného pro BBC.

Příběh začíná v současnosti, kdy policista Filip Marvan musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto, upadá do bezvědomí a probouzí se v nemocnici v roce 1982, tedy v období krátce před svým narozením. Neví, jak se tam ocitl ani jaká je cesta zpět. Pátrá po příčinách, které jeho rodině změnily život, a vyšetřuje sérii detektivních případů. Podle kreativního producenta Michala Reitlera seriál díky spolupráci s tvůrci oceňovaného filmu Pouta získal dobovou autenticitu, směs syrovosti a naděje.

„Svět pod hlavou nabízí napětí, tajemství, a ačkoliv se odehrává v době, která nebyla k smíchu, i humor,“ řekl producent společnosti Bionaut Vratislav Šlajer. Nápad konfrontovat jedince z demokratického světa s totalitním režimem se líbil i režiséru Najbrtovi. „Ze začátku je to groteskní, skoro zábavná zkušenost, později ale začne jít o život,“ dodal.

Václav Neužil hraje muže s ambicí být policistou, který neuhýbá, dodržuje pravidla a jde lumpům po krku. Jeho parťák v podání Ivana Trojana je cynik, který se po svém naučil žít v době, kdy komunistickým heslům už věří jen málokdo.

Seriál se točil v severočeských a středočeských lokacích. S kostýmní výtvarnicí Andreou Královou a architektem Janem Vlasákem se filmaři snažili vytvořit autentické prostředí. Policejní stanice vznikla v opuštěné vojenské nemocnici v Hředlích nedaleko Zdic, klub Krystal/Crystal stojí na kladenském sídlišti Sítná, normalizační kulturák v Liberci a psychiatrickou léčebnu si zahrál zámek Jezeří.

Fotogalerie
27 fotografií