Ani profesor Robert Lischke (50) si však zpočátku nebyl jistý, jestli nádor bude možné zcela vyoperovat. „Nejjednodušší je říct, že je moc velký, a couvnout od toho, nechat to být. To si myslím, že je chyba,“ svěřila lékařská kapacita štábu pořadu Nemocnice Motol.

„Paní Petra neměla léta potíže, pak se jí na dovolené začali smát, že na kole nestačí s dechem. Ukázalo se, že na vině byl velký tumor,“ oznámil den před operací profesor Lischke. Doufal, že nádor nebude zhoubný a půjde celý odstranit, což se nakonec stalo. „Ten tumor by ji zahubil i mechanicky,“ dodal.

Během zákroku odstranili pacientce nádor i s plicí, pohrudnicí a bránicí. Avšak nikdo na sále nepočítal, že bude trvat tolik hodin. „Prosím vás, mohla byste zavolat paní Milerové? Já mám angličtinu a budu ještě dlouho operovat, tak jestli by mě mohla omluvit...,“ prosil lékař sestru přímo nad otevřeným hrudním košem pacientky.

Na konci zákroku se pak lékaři museli potýkat dokonce i s občasnými výpadky srdeční činnosti! Nakonec se ale operace podařila. Petra se zotavovala rychle a už po dvou týdnech mohla být propuštěna domů!

Fotogalerie
7 fotografií