„Operace je neodkladná, vy víte, že máte nádor v pravé plíci a ten vrůstá do bránice a i do srdce, ten tumor je velký,“ svěří pacientce Věře profesor MUDr. Robert Lischke, který převzal v roce 2010 vedení III. chirurgické kliniky FN Motol po Pavlu Pafkovi (75), který mj. odstranil plicní nádor Václavu Havlovi (†75).

„Dobrá zpráva je, že všechny lymfatické uzliny v mezihrudí jsou bez nádoru. Proto u vás musíme ten nádor vyndat,“ sděluje paní Kokštejnové ve Fakultní nemocnici Motol lékař s tím, že velmi riskantní zákrok, během něhož budou muset pacientce odstranit velkou část pravé plíce, raději provedou v mimotělním oběhu.

„Je to nutné, abychom mohli dobře ošetřit srdce a udělat to radikálně. Ten tumor je skutečně velký a chemoterapie sama by nepomohla. Dřív nebo později by se objevily metastázy v uzlinách a šlo by to rychleji,“ dodává doktor Lischke.

Pacientka odhodlaně svolí k náročnému výkonu, který probíhá tak dobře, že mimotělní oběh není nakonec zapotřebí. Její stav se po operaci velice rychle zlepšuje a rekonvalescence probíhá rychle. Paní Věra si však zakáže veškeré návštěvy. „Řekla jsem, že nechci, aby mě takhle někdo viděl. Uvidí mě, až přijdu domů,“ přizná pacientka, která po třinácti dnech opouští brány nemocnice s úsměvem na rtech.

Co je mimotělní oběh?

Je to komplexní metoda, která přímým spojením krevního oběhu nemocného s externím technickým zařízením umožňuje po určitou dobu zcela nahradit činnost srdce a plic v jejich základních funkcích.

Fotogalerie
5 fotografií