Hned prvním důvodem proč se seriál Případy 1. oddělení těší větší sledovanosti, která i v reprízovaných dílech sahá k hranici dvou milionů diváků, a válcuje konkurenční Modré stíny, může být podle odborníků fakt, že v Případech se v každém díle řeší jedna vražda (případ), zatímco v Modrých stínech je jeden případ roztáhnutý do čtyř minisérií. Stává se tak méně přehledným.

A právě to divákům vadí nejvíce. Navíc na politicky zapletenou dvojitou vraždu, kterou v Modrých stínech řešil detektivní tým Kláry Melíškové, museli diváci čekat delší dobu. V Případech 1. oddělení se vražda odehraje hned na začátku a spolu s mordpartou, kterou vede Ondřej Vetchý, chytí vraha během 60 minut. Seriál je o to víc svižnější a drží se zaběhnuté seriálové praxe: zločin, vyšetřování, vyřešení.

Která kriminálka vás baví víc?
Celkem 2413 hlasujících

I tak se ale Modré stíny staly u diváků poměrně oblíbeným seriálem. První díl sledovalo 1,05 milionu milovníků kriminálek, druhý díl si nenechalo ujít 890 tisíc, třetí díl 820 tisíc a závěrečný díl v neděli večer vidělo 813 tisíc diváků. To jsou slušná čísla, nicméně je z nich vidět, že počet diváků neustále klesal a poslední díl zajímal dokonce nejméně lidí, což je u kriminálek velmi nezvyklé. V porovnání s konkurenty na komerčních stanicích dokonce Modré stíny propadly.

Konkurovaly jim totiž primácké V.I.P vraždy, které si našly 954 tisíc diváků z koláče sledovanosti a v závěsu za nimi byl komediální novácký seriál Na vodě s 827 tisíci fanoušky. Z Modrých stínů tak zbyl jen stín…

Fotogalerie
13 fotografií