Nejdražší křišťál v Česku! Tak by se dala nazvat cena v podobě skleněného kuželu s vyrytým lvem, který znamená nejvyšší poctu pro každého ze světa českého filmu.

Odnést si ji ale může jen pár vyvolených, a aby se to povedlo, musí se do filmu prvně investovat. A v žádném případě nejde o malé částky. Vysoký rozpočet není ale zárukou toho, že film udělá dojem na odbornou porotu, která ceny uděluje. Ztraceni v Mnichově mělo 15 nominací, bylo o 15 milionů levnější než Wilsonov s rozpočtem 52 milionů, který získal nominace jen 4. 

V porovnání s tím, jaké filmové projekty se v současné době připravují, nejde na české poměry o žádné extrémy. Například film o Miladě Horákové s názvem Milada má naplánovaný rozpočet 86 milionů korun a dílo s názvem Zátopek 70 milionů. A za povšimnutí stojí také přidělení dotací od Státního fondu kinematografie, o kterých se veřejně vůbec nemluví.

Podle evidenčního seznamu projektů 2015 Fondu získal film Milada neuvěřitelných 17 milionů, a Zátopek dokonce 14 milionů. Přitom, když dostali producenti trháku letošního začátku roku filmu Lída Baarová Filipa Renče (50) grand 12,5 milionu, způsobilo to pěkný poprask a spekulace, že jde o protekci.

3 historicky nejdražší české filmy

  1. Bathory rozpočet 300 000 000 Kč

Bathory patří mezi nejdražší české filmy.
Autor: archiv Filmové akademie, achiv Blesku

         2. Tmavomodrý svět 230 000 000 Kč

Tmavomodrý svět patří mezi nejdražší české filmy.
Autor: archiv Filmové akademie, achiv Blesku

      3. Akumulátor 135 000 000 Kč

Akumulátor patří mezi nejdražší české filmy.
Autor: archiv Filmové akademie, achiv Blesku

Fotogalerie
13 fotografií