Vedle Jana Budaře (zhýčkaného prince Ludvíka) si zahrají Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Ondřej Vetchý, Veronika Kubařová, Milan Lasica, Jaroslav Plesl, Jana Kolesárová a další.

Princ Mamánek je výjimečný tím, že symbolickou pohádkovou formou otevírá soudobé téma „mamánkovství“. Jan Budař tak dlouho marně čekal na vysněnou roli krásného prince, až se rozhodl napsat scénář k pohádce, obsadit se do hlavní role a ujmout se i režie.

Prince Mamánka provází několik zaznamenáníhodných unikátů – nejenže jde o celovečerní debut Jana Budaře, ale spolu s ním na plátna vstoupí jeden z nejstarších princů v českých filmových pohádkách (napínavý příběh se začíná odvíjet v den, kdy Ludvík slaví 38. narozeniny). A závěrečné titulky ozdobí pětiminutový polibek – nejdelší v historii kinematografie, tím pádem aspirující na zápis do Guinnessovy knihy rekordů (dosavadní rekord je 3 minuty 55 sekund).

„Během své pestré herecké kariéry jsem měl možnost učit se od mnohých skvělých tvůrců a ‚okoukávat‘ různé styly natáčení. Pochopil jsem, že coby režisér-debutant, musím svůj film pečlivě promyslet, připravit do nejmenších detailů a obklopit se těmi nejlepšími možnými spolupracovníky,“ říká Jan Budař a svá slova výmluvně dokládá „štábovkou“ s respektovanými profesionály filmové branže: hollywoodským kameramanem Petrem Cikhartem, architektem Milanem Býčkem, kostýmní výtvarnicí Sylvou Zimula Hanákovou, střihačem Jiřím Brožkem, výtvarníkem Ondřejem Rudavským…

Scénář k Princi Mamánkovi prý prošel několika verzemi, po dramaturgické stránce byl konzultován např. se Zdeňkem Svěrákem. Také byl čten mnoha dětem, jejichž reakce byly vesměs nadšené.

Příběh filmu

Poněkud přerostlý princ Ludvík Otomar Karel XII. rozený „Vznešený“ (Jan Budař) je silně závislý na své milující a pečující matce (Libuše Šafránková). Princ žije na zámku v luxusu a bohatství, poflakuje se rozlehlými oborami a těší se, až se stane králem. Za celý svůj život neopustil království, do ženění se nežene, meč držel pouze dřevěný a navíc má fobii z koní, hmyzu, sena, tmy a kdovíčeho ještě.

Princův otec – král Radomil (Josef Abrhám) – se vlády svého syna dost obává. V den svých třicátých osmých narozenin se princ s otcem pohádá a řekne mu, ať ho nechá korunovat, protože stejně brzy umře. To se otce velmi dotkne a dá synovi výjimečný dárek. Král se smluví s kuchařem a do mlíčka před spaním princovi přimíchá silný odvar z makovic. Na druhý den se Ludvík probudí v obyčejných vesnických šatech, uprostřed hlubokého lesa, kde začne jeho nečekané dobrodružství. Společnost mu dělá neurvalý rytíř Leonardo Hudroval z Dětenic (Ondřej Vetchý), který mu sděluje, že ho bude doprovázet na jeho narozeninové cestě, na níž se má potkat se samotnou smrtí, tak si to totiž přeje princův otec král Radomil. A tak se přejemnělý aristokrat nedobrovolně vydává na svou životní cestu, na které konečně dospěje v muže…