Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci rasistické odnože hnutí skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce Dělová koule v Biskupcově ulici v Praze 3 dva súdánské studenty.

Dvojice útočníků na Hassana Elamina Abdelradiho (†27) a Abdula Karima (tehdy 29) s rasistickými hesly na rtech zaútočila řetězem a nožem, vyhrožovali jim zabitím. Opilý skin Petr Z., který měl u sebe nůž, jako prvního napadl Abdula. Bodl ho do pravé ruky a bezbranného pronásledoval až do pátého patra vysokoškolské koleje Jarov.

Tam se naštěstí Karimovi podařilo ukrýt. Rozzuřený útočník se dal posléze na ústup, při němž se mu ovšem do cesty připletl Hassan. Toho rasista dvakrát bodnul, takže na místě zemřel.

„Prožil jsem nejkrutější chvilky svého života. Že uvidím zavražděného Hassana v mojí tolik zbožňované Praze a že jsem sám skoro umřel, to bych nikdy netušil,“ svěřil Blesku před 18 lety napadený Súdánec Abdul.

Útok příslušníka hnutí skinheads tehdy vzedmul velkou vlnu odporu. Na svolanou demonstraci v pondělí 10. listopadu 1997 před Vysokou školou ekonomickou v Praze přišlo téměř 15 tisíc rozhořčených Pražanů. Vystoupil na ni i tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloš Zeman (tehdy 53). Veřejně oznámil, že nařídil přípravu zákonů, které postaví holé lebky mimo zákon. To se ale nestalo, a to ani když se o mnoho let později stal prezidentem ČR.

Verdikt za svůj čin si Petr Z. vyslechl 23. března 1998. U Městského soudu v Praze dostal trest odnětí svobody na 14,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. vyfasoval 7,5 měsíce nepodmíněně. Po odvolání Vrchní soud v Praze zmírnil útočníkovi trest na 13,5 let a jeho komplicovi uložil jen podmínku. V současnosti je Petr Z. na svobodě, protože mu byl po 11 letech prominut zbytek trestu za dobré chování.

Fotogalerie
9 fotografií