Dosud jsme byli zvyklí na to, že u některých pořadů ČT stál v pravém dolním rohu obrazovky tlumočník do znakového jazyka. U nové pohádky Vánoční království to ale bude obráceně. Herci jsou neslyšící a ve znakovém jazyce tedy spolu před kamerou komunikují. U tohoto formátu, tedy pohádky, je to u nás vůbec poprvé, co se neslyšící vlastního díla dočkali.

 „Přesto, že s neslyšícími pracuji dlouho, i pro mne to byla úplně nová zkušenost. Práce s neslyšícími herci byla úžasná,“ říká režisérka Alena Derzsiová. Dále pak doplňuje: „Skláním se před jejich mistrovstvím, smyslem pro humor, trpělivostí, obrovskou disciplínou a pracovním nasazením. Věřím, že výsledek potěší všechny diváky, stejně jako nás potěšilo se na něm podílet.“

Vznikla tak unikátní pohádka Vánoční království, kterou hrají neslyšící herci ve znakovém jazyce a která díky dabingu osloví také děti slyšící. Především je však cílem tvůrců ukázat, že sluchově handicapovaní lidé dovedou skvěle hrát, a dokázat, že svět neslyšících a slyšících má k sobě blíž, než by se mohlo zdát.

O čem je Vánoční království?

Princezna Zlatuška chtěla slavit Vánoce každý měsíc. V zámku už pro samé dárky nebylo k hnutí, maštale nestačily pro všechny koně, které si princezna přála. A tak se král a královna rozhodli, že princeznu provdají do jiného království, aby už měli konečně klid. Zlatušku poslali za doprovodu komorníka na námluvy. Po cestě potkali syna chalupníka Josefa, malého Josífka. Ten byl ještě celý omámený, protože se mu chvíli předtím zjevila Vánoční hvězda a slíbila mu o Štědrém dnu splnit přání. Princeznu zavedl Josífek k nim do chalupy. A právě chalupník Josef  princeznu postupně napravil. Vánoční hvězda vyplnila, co slíbila, a nakonec byli všichni spokojení a šťastní.

Zbývá dodat, že pohádku bude ČT vysílat 23. prosince v rámci Televizního klubu neslyšících.